fbpx

Kamillatea – hatása és alkalmazása

Kamillatea üvegcsészében, benne kamillavirágok, mellette az egész növény.

A kamilla a legnépszerűbb gyógynövényeink egyike. Talán nincs is olyan ember, aki ne próbálta volna már valamikor élete során a kamillateát, melyet a természetgyógyászatban is gyakran csodaszernek tekintenek. Hatását ma éppúgy megbecsülik, ahogy már évezredekkel ezelőtt is tették. A jóízű tea hatása sokoldalú, és mind gyerekeknél, mind felnőtteknél alkalmazható. Filteres teaként rendszerint mindenütt kapható, egész virágokat ellenben gyógyszertárakban és teaboltokban szerezhetünk be. A szabad természetben a virágok sajnos alig találhatók meg.

A kamillatea belső és külső alkalmazása

A kamillát belsőleg és külsőleg egyaránt alkalmazhatjuk, teája sok betegségnél hasznos lehet. A teát belsőleg gyakran alkalmazzák gyomor- és bélrendszeri panaszoknál, menstruációs panaszoknál, görcsöknél – elsősorban az emésztőrendszerben –, felfúvódásnál, valamint gyomorhurutnál. Külsőleg a kamillateát bevethetjük a szájban lévő sebekre – ekkor gargalizálhatunk a teával –, nyálkahártya-gyulladásokra, bőrbetegségekre és fogínygyulladásokra. Alkalmazható légúti betegségekre is, náthára, köhögésre, torokgyulladásra.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Vigyázzunk, hogy a szem közelébe ne kerüljön a tea. Külsőleges alkalmazásnál a gyógynövényt fürdőkben, borogatásokban vagy inhalációként használhatjuk. Ekkor öntsünk fel két evőkanál kamillavirágot forró vízzel, és ezt a keveréket mintegy 10 percig lélegezzük be. Kamillás fürdőhöz 50 gramm virágot öntsünk fel kb. 1 liter vízzel, és ezt az elegyet adjuk a fürdővízhez. Ülőfürdőként is felhasználhatjuk női panaszokra, aranyérre, hólyaghurutra. Borogatáshoz mártsunk egy kendőt kamillateába, és ezt a borogatást helyezzük az érintett testrészre.

Csecsemőknél is alkalmazhatjuk a gyógynövényt felfúvódások vagy görcsök esetén. Továbbá a kamillát sok országban használják nyugtató szerként lefekvés előtt. Az allergiás reakciók a kamillateára ritkák és nem különösebben veszélyesek. A sokoldalú alkalmazási lehetőségekért a kamillában jelen lévő anyagok felelősek, amelyek görcsoldó, nyugtató, gyulladásgátló és antibakteriális hatással rendelkeznek.

  1. Pingback: A palástfűtea, az aranyvesszőtea és a gyömbéres víz hatásai | Gyógyszer Nélkül

  2. Pingback: Betegségek és sérülések ellen – természetesen | Gyógyszer Nélkül

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük