Étcsokoládé apró kockákra törve, a halom tetején egy kis ágacska menta.

Ki ne szeretné a csokoládét? Szerintem csak kevés olyan ember van, aki nem szereti a csokoládé ízét. Azoknak a tábora sokkal kisebb, akik nem rajonganak a gyógynövényekért. Nekem az egyik kedvencem a menta, amelyből nemcsak teát szoktam készíteni, hanem édességeket is megízesítek vele. Télen gyakran készítek mentás csokoládét, amelyet szívesen ajándékozok a szeretteimnek is. Különösen karácsonyra szeretek ilyen és ehhez hasonló, kézzel készített ajándékokat adni.

A mentás csokoládé a szemünknek is egy csodás látvány, de az édes-mentolos íz keveréke is egy fantasztikus élményt jelenthet sokak számára.

A mentás csokoládé hozzávalói:

  • 2 csésze étcsokoládé
  • 1 csésze fehér csokoládé
  • 1 teáskanál étkezési borsmentakivonat
  • 15 mentalevél
  • természetes ételszínezék (saját készítésű is lehet)

A természetes ételszínezék elkészítése:

A zöld színű ételszínezékhez spenótra és vízre van szükség.

Mosson meg és aprítson fel kétmaréknyi spenótlevelet, majd tegye azt egy serpenyőbe. Öntsön a serpenyőbe annyi vizet, amennyi a spenótleveleket ellepi. Főzze a spenótot legalább negyedórán keresztül, addig, míg a vízmennyiség körülbelül a felére csökken. Majd öntse bele a vizet a spenóttal együtt egy turmixgépbe és alaposan turmixolja azt le. Az ételszínezék ezzel el is készült. Tárolja azt hűtőszekrényben.

A csokoládé elkészítése:

Először is mossa meg és aprítsa fel a mentaleveleket. Olvassza fel a két csésze étcsokoládét. Amikor már krémesen simára felolvadt, húzza le a tűzről és csepegtesse bele az étkezési borsmentakivonat felét. Majd tegye az edényt egy kis időre félre.

Ismételje meg ezt az eljárást a fehér csokoládéval is, amelybe csepegtesse bele a borsmentakivonat másik felét is.

Turmixolja le a mentaleveleket, majd adja hozzá a fehércsokoládét és turmixolja tovább az elegyet. Lehet, hogy a menta már kellemes zöld színt ad a fehér csokoládénak. Ha nem találja elég zöldnek, akkor adjon hozzá egy-két evőkanállal a természetes spenótszínezékből.

Amikor leturmixolta az összetevőket, akkor rakja egy tölcsérbe az egészet, majd tegye azt egy rövid időre félre.

Készítsen elő egy nagyobb tálcát, amelyet béleljen ki sütőpapírral. Öntse rá az olvasztott étcsokoládét, majd a tölcsér segítségével „rajzoljon” mintákat rá a fehér csokoládés mentás eleggyel. Mire ezzel végez, a csoki megdermed annyira, hogy egy éles késsel kis táblaszeleteket tud kijelölni a mentás csokoládén, ami megkönnyíti a csokoládé felszeletelését, ha a csomagolására kerül majd a sor.

A tálcát rakja egy éjszakára a hűtőbe. Másnap szeletelje fel, majd bugyolálja azokat be először ezüst, vagy aranyszínű alufóliába, aztán még színes selyempapírral is becsomagolhatja, de egy szép selyemszalagokkal is átkötheti a házi készítésű csokoládékat.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*