fbpx

Gyenge immunrendszerrel is maradhatunk egészségesek?

Immunrendszer felnagyított sejtjei.

Az egészséges immunrendszer nagyon fontos, hiszen rengeteg feladatot kell ellátnia. Az immunrendszer feladata többek között az, hogy megvédjen bennünket a fertőzésektől.

A szervezet immunrendszerét sok minden alkotja, például a fehérvérsejtek, a nyirokcsomók, az antitestek és egyebek. Vannak olyan betegségek, amelyek képesek legyengíteni az immunrendszert, ekkor beszélünk immunhiányos állapotról.

Milyen betegségek gyengíthetik az immunrendszert? Például a daganatos betegségek, a HIV, a vírus okozta májgyulladás, de az alultápláltság és néhány orvosi beavatkozás is oka lehet annak, ha az immunrendszer legyengül.

Az immunhiányos állapotra sokszor csak akkor derül fény, amikor az adott személy állandóan betegeskedik és mindenféle fertőzést elkap. A legyengült immunrendszernek azonban vannak tünetei. Az egyik leggyakoribb tünete az a fertőzések iránti fogékonyság.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A gyenge immunrendszerrel rendelkező emberek gyakrabban kapnak tüdőgyulladást, agyhártyagyulladást, többször lesz hörghurutjuk és a bőrfertőzés is sokkal gyakoribb az esetükben.

Ha valakinek nem működik megfelelően az immunrendszere, akkor jellemző lehet rá valamilyen autoimmun betegség, a belső szervek gyulladása, vérrendellenességek is kialakulhatnak nála, mint például vérszegénység. A gyenge immunrendszer emésztési problémákat is generálhat, például puffadást, hasi görcsöket vagy hasmenést, illetve gyerekeknél gyakori a növekedési és fejlődési lemaradás.

Hogyan lehet erősíteni az immunrendszert? El sem hinnénk, de a gyakori kézmosás rengeteget segít az immunrendszer fellendítésében.

A gyenge immunrendszerrel küzdő személyeknek el kell kerülniük a beteg embereket, hiszen nagyon sokféle betegség terjed cseppfertőzéssel, így az amúgy is gyenge immunrendszerük még jobban legyengül.

A gyenge immunrendszerrel küzdő embereknek gyakrabban szükséges az otthoni eszközöket fertőtleníteniük. Például gyakrabban kell a távirányítót, a törülközőket vagy az ajtókilincseket fertőtleníti, mint egy átlagos embernek, akinek nincs gondja az immunrendszerével.

A stressz tovább gyengíti az immunrendszert. Kutatások igazolják, hogy a sok stressz gyengíti az immunrendszert, ezzel pedig sok betegség leselkedik a feszült személyre. Nagyon sokféle módszer létezik a stressz csökkentésére. Ilyen a jóga, az olvasás, a meditáció, a masszázs és a különféle hobbik.

Az alváshiány is gyengíti a szervezet védelmi vonalát. Az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás azonban fellendíti az immunrendszert.

Egyes vitaminok is hatásosak az immunrendszer megerősítésében. Például az A-, D- és az E-vitamin, illetve a folsav, a cink és a vas. A C-vitamin-hiány is csökkent immunitást okozhat.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.