Ligetszépeolaj bőrproblémákra.

Az emberi testen kialakuló bőrgyulladásnak (dermatitisz) számtalan oka lehet. A bőr gyulladt felületeit okozhatják bakteriális, gombás vagy vírusos fertőzések, de valamilyen allergia is kiválthatja. Sőt, olyan is előfordul, hogy egy rovarcsípés először bőrgyulladást okoz, majd allergia alakul ki. A bőrgyulladások sokféle formában megjelenhetnek. A testfelületen kialakulhatnak duzzanatok, csomók, hólyagok, jelentkezhet bőrpír, varosodás, viszketés vagy éppen nedvedző sebek. Ezeket a bőrproblémákat is nagyszerűen lehet kezelni gyógynövényekkel, amelyek sok esetben nagyon hatékonyak tudnak lenni.

A bőr begyulladhat a száj és az orr környékén, de akár az alsó szemhéjon is. Ezt nevezik perioralis dermatitisznek. A bőrfelület vörössé válik, majd megjelenik az égő bőrtünet, legvégül pedig a vörös folt elkezd száradni. Ennek a bőrproblémának oka lehet a nem megfelelő hormonműködés, de emésztési zavar is állhat a háttérben. Milyen főzettel lehet kezelni a kipirosodott bőrt? A kamilla- és a körömvirágfőzet hatékonyan képes a gyulladást csökkenteni, de olyan olajokkal is érdemes kenegetni a bőrt, amelyek szintén enyhítik a gyulladásos tüneteket. Ilyen lehet például a ligetszépe- vagy éppen a borágóolaj.

Az atópiás dermatitisz is megjelenhet az arcon, de gyakrabban fordul elő a könyök és a térd környékén. A bőr gyakran viszket, hámlik, megduzzad, és néha fájdalmas hólyagok is megjelennek. Az atópiás dermatitisz elsődlegesen azoknál alakul ki, akik allergiásak valamilyen fémre vagy ékszerre, de a stressz is a kiváltó okok között szerepel. Az asztma is okozhatja ennek a bőrbetegségnek a megjelenését. Ennél a betegségnél először az okokat kell megvizsgálni. Például ha valaki allergiás valamilyen ékszerre, akkor logikus, hogy ha a jövőben nem viseli azokat, akkor a bőrgyulladása is megszűnik. Ezzel a betegséggel kapcsolatban a klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a betegek szervezetében a gamma-linolénsav kevés vagy hiányzik. Ezt az állapotot meg lehet előzni ligetszépeolaj belsőleg történő fogyasztásával.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Kontakt dermatitisz kialakulásának főbb területei a kezek és a lábak. Az érintett bőrfelület kivörösödik, elkezd viszketni, majd kis hólyagok jelennek meg rajta, amelyek aztán kifakadnak. Mint ahogyan a betegség neve is mutatja, valamilyen anyaggal történő kontaktus váltja ki a tüneteket. Ezek lehetnek tisztítószerek, parfümök vagy kozmetikai szerek. Ennél a bőrproblémánál is meg kell tapasztalni, hogy mi váltja ki az allergiás reakciót, és a jövőben kerülni kell annak a terméknek a használatát, pontosabban a termékkel való érintkezést. Itt a leglényegesebb a bőr hidratálása, vagyis nem szabad engedni, hogy a bőr kiszáradjon, mert akkor a tünetek is azon nyomban fellángolnak. Olyan kenőcsöt vagy kézkrémet használjon, amely vitaminokban gazdag, azonban az olajos alapú kenceficéket jobb elkerülni.

A szeborreás dermatitisz esetén a gyulladt bőrfelületen fehéres-sárgás zsíros réteg jelenik meg. Ez létrejöhet a fejbőrön, de az arcon, a füleken, a melleken és a hónaljban is megjelenhet. A szeborreás dermatitiszt okozhatja biotinhiány, de a cukorbetegség egyik velejárója is lehet. Elsősorban ebben az esetben is a gyulladáscsökkentő szerek és a gyógynövények jöhetnek szóba, mint például a kamilla, de javulást eredményezhet a teafa illóolaja is, persze csak hígított állapotban és nem töményen. A biotinpótlásnak első helyen kell állnia, és ennél a bőrproblémánál is segíthet még a ligetszépeolaj.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*