fbpx

Ha baj van a torokkal

Ágyában köhög egy láthatóan beteg hölgy.

Télen gyakran panaszkodunk torokfájdalomra. A betegség egy egyszerű torokkaparással kezdődik, majd más tünetek is társulhatnak a megfázáshoz vagy az influenzához. Azonban vannak olyan esetek, amikor nem a téli hideg okozza a tipikus tüneteket, hanem más egyéb betegség húzódik meg a háttérben. Ha a következő jeleket vagy tüneteket Ön is észreveszi magán, ne késlekedjen, hanem haladéktalanul keresse fel a háziorvosát, aki további vizsgálatokat rendelhet el.

A mandulagyulladásra és ezzel együtt a torok fájdalmára a fiatalabbak hajlamosabbak. Sokan már gyermekkorukban átesnek mandulaműtéten. Szakértők szerint idősebb korban már csak ritkán gyulladnak be a mandulák.

Ha rendben van a nyirokkeringésünk, akkor a nyirokcsomók sem duzzadnak meg. Ha azonban ez mégis megtörténik, akkor vagy valamilyen betegség áll a háttérben, vagy egy egyszerű fertőzés, amit szintén kezelni kell, mielőtt valami nagyobb baj nem történik.

A torokgyulladás, amelyet bakteriális fertőzés okoz, általában egy héten belül elmúlik. Ha azonban 7 napnál is tovább tart a betegség, akkor komoly betegség is meghúzódhat a háttérben. Én azt javaslom, ha 2-3 nap múlva sem szűnik meg a torok fájdalma, mindenképpen látogassa meg a háziorvosát, mivel súlyos szövődmények is felléphetnek, főleg ha mellette valamilyen krónikus betegsége is van.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A torokfájást tehát okozhatják bakteriális és vírusfertőzések, de akár gombás fertőzés is állhat a háttérben. Az orvos mintavétel alapján el tudja dönteni, hogy milyen kórokozó a ludas a torkot érintő betegség kialakulásában és a kezelést is ezek alapján rendeli el.

Sok embernek azért kapar vagy fáj sokat a torka, mert valamire allergiás. Ez lehet por, penészgomba vagy pollen.

A savas reflux tünetei éjszaka, fekvő helyzetben a legkifejezettebbek. Nagyon fontos, hogy a problémát kezeljük, mert a reflux akár fulladást is okozhat.

A torok gégegyulladás miatt is fájhat. Ez a betegség azokat a személyeket érinti leginkább, akik sokat használják a hangszalagjukat, például az énekesek. A terápia részeként gyakran napokig meg sem szabad szólalni az illetőnek, hogy a gyulladás csökkenjen.

Sajnos a torokban daganatok is nőhetnek, ami szintén járhat együtt köhögéssel. De a tüdőt érintő daganatos betegségek is válthatnak ki köhögést és torokfájást.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.