fbpx

Hasmasszázs a gyakorlatban

Női has, ahol mindkét tenyér a köldök környékét masszírozza.

Korábbi cikkünkben írtunk a hasmasszázs egészségre gyakorolt jótékony hatásáról. Most bemutatjuk, hogyan is működik ez a gyakorlatban.

A hasmasszázst fekvő helyzetben végezzük. A kényelem kedvéért tehetünk egy párnát a térdünk alá. Természetesen különféle hasmasszázsok léteznek, és mindegyiknek megvan a létjogosultsága. Vannak olyan hasmasszázsok, melyek a hasat, illetve a beleket szabályosan átgyúrják. Legalább ilyen hatékonyak azonban azok a technikák, melyeknél csupán gyengéden simítják a hasfalat. Mi a következőkben a gyengéd módszert írjuk le.

Különösen jó hatású a hasmasszázs, ha naponta 1-2-szer elvégezzük. Ideális, ha a nap első masszázsát reggel végezzük ébredés után, tehát akkor, amikor még az ágyban vagyunk. A második masszázst aztán a napirendünkkel hozzuk összhangba, pl. végezhetjük este elalvás előtt, vagy vacsora után fél órával. Egy masszázsra 10-15 percet számoljunk. Ha szeretnénk, használhatunk hozzá természetes olajat, pl. orbáncfűolajat.

1. lépés

Jobb kezünket fektessük a gyomor területére. Simítsuk lefelé körülbelül a köldökig. Amint a jobb kezünk a köldökhöz ért, simítsuk végig a bal kezünkkel ugyanezt a területet fentről a köldökig, majd ismét a jobbal és így tovább. Dolgozzunk lassan, finoman és gyengéden. Észre fogjuk venni, hogy nem szükséges nagy nyomás ahhoz, hogy kellemes érzést idézzünk elő a gyomor-bél területén. Tudatosan lazítsuk el a hasizomzatot, lazán feküdjünk. Ne feledjük az egyenletes és mély légzést sem. Két perc után térjünk rá a következő lépésre.

2. lépés

Helyezzük el most úgy a kezünket, hogy hüvelykujjaink a köldökünkre mutassanak, és a kezünk között lévő szabad felület egy háromszöget formázzon. Lélegezzünk 3-4-szer nagyon lassan. Próbáljunk meg olyan lassan lélegezni, hogy belégzés közben 8-ig el tudjunk számolni (8 másodperc), és ugyanígy a kilégzésnél is.

3. lépés

A jobb kezünket kis körökben mozgatjuk az óramutató járásával ellentétes irányban. A tenyerünk eközben a hasunkon marad, tehát nem emeljük fel. Nem kell nyomást kifejteni, de ha jólesik, gyengéden nyomhatjuk is a területet masszázs közben. A bal kezünk egyelőre pihen. Egy perc után áttérhetünk a következő lépésre. Ha több időnk van, a következő lépések mindegyikét végezhetjük 1 perc helyett 2 percen keresztül is.

4. lépés

Most a jobb kéz pihen, miközben a ballal körözünk – de az óramutató járásával megegyező irányban! Újabb egy perc után következik az 5. lépés.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

5. lépés

Most egyidejűleg körözzünk mindkét kezünkkel: a jobbal az óramutató járásával ellentétes, a ballal pedig az óramutató járásával megegyező irányban. Eleinte ez egy kis koordinációt igényel, de néhány másodperc múlva tökéletes lesz. Egy perc után térjünk át az utolsó lépésre.

6. lépés

A kezek most pozíciót változtatnak. A jobb kezünket a köldök fölé, a balt a köldök alá helyezzük. A 3-5. lépéseket ebben az új pozícióban ismételjük meg – 1-2 percet szánva mindegyikre.

Végül maradjunk fekve még egy percig (vagy tovább, ameddig időnk engedi) és lélegezzünk a 2. lépésben leírtak szerint nagyon lassan és mélyen be és ki. Most keljünk fel, és igyunk egy pohár meleg citromos vizet vagy egy bázikus gyógynövényteát.

  1. endréné galambos

    nagyon örülök a masszázsnak, ehhez hasonlót végeztem már a nyiroküdémám kezelésére használt gépi masszázs után

  2. Fodor Józsefné

    T. Cím. Mivel elég koncentrációt igényel a gyakorlat, rajz formájában vagy videóban nem lehetne megmutatni? Ha van ilyen, hol található. Köszönöm.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük