fbpx

Hidro- és balneoterápia – a gyógyító víz

Wellnesshotel medencéje vízzuhataggal.

A hidroterápiánál célzottan alkalmaznak vizet a szervezet akut és krónikus panaszainak kezelésére. Ennek során a természetes elem különböző halmazállapotait használják, hogy ingert fejtsenek ki a bőrre és a mögötte lévő keringési rendszerre.

A balneoterápia többnyire különböző fürdőkkel történő gyógykezelést foglal magába. Sok gyógyforrással vagy gyógyfürdővel rendelkező helység kínál kúrákat, melyek során a páciensnek forrásvizekkel vagy gyógyiszappal történő különböző kezeléseket írnak fel.

Már a korai Görögországban is alkalmaztak vizes kezeléseket a panaszok enyhítésére és gyógyítására.

Sokoldalú alkalmazási lehetőségek

A legtöbb vízzel történő kezelés az ellazulást szolgálja. A meleg fürdők jóleső érzésekről gondoskodnak, ami leginkább az akut stressz tüneteitől szenvedők számára hasznos. A bőrproblémákkal rendelkezők is profitálnak a vizes kezelésekből. A lemosások, leöntések vagy fürdők – gyógynövényekkel vagy más adalékokkal kombinálva – csökkentik a viszketést, és megnyugtatják a bőrt. A meleg víz egyúttal intenzív hatást gyakorol a lelkiállapotra is. A fürdőkben ezt a tényt úgy használják fel, hogy a páciens egy káddal telt vízben van, amelynek hőmérsékletét aztán lassan megemelik vagy lehűtik. Mindkettő közvetlen ingert fejt ki a bőrre, a hormonrendszeren keresztül pedig befolyásolja az összes testi funkciót, és pszichikai folyamatokat is elindíthat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A hideg vízzel történő kezelés, vagy a forró és hideg célzott váltogatása fokozza a keringést, serkenti az immunrendszert, és adott körülmények között csökkenti a visszértágulatot. Szintén enyhülést találnak a gyulladásos folyamatok, amelyek többnyire fokozott hőleadással járnak. Általánosan fogalmazva a hideg víz a szervezetet élénkebb és munkaképesebb állapotba hozza.

Előnyök a testnek és léleknek

A hidroterápián belül alkalmazhatók masszázstechnikák, amelyekkel a víz alatt különböző testrészek célzottan masszírozhatók. Ez ellazítja az izmokat, így a szervezet megszabadítható a görcsös fájdalomtól.

A borogatásoknak és pakolásoknak megvan a szilárd helyük a hidroterápia területén. Az iszappakolások és gyógynövényes borogatások éppolyan pozitívan hatnak az immunrendszerre, mint a víztaposás, a bedörzsölések és a gőzkezelések.

A víz az emberi test fő alkotórésze. Ezért nem csoda, hogy pont ez az elem – a legegyszerűbb módon alkalmazva – képes az egészséget erősíteni, sőt gyakran helyreállítani.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.