fbpx

Olcsó és hatékony: borogatások

Vászonkendőbe töltött gyógynövények borogatásként.

Ősi gyógymód a borogatás, amit sokkal gyakrabban kellene alkalmazni. Olcsó, nagyon hatékony, és sokféle betegség ellen használ. Mindez mellékhatások nélkül.

A borogatások sok betegséget és panaszt képesek pozitívan befolyásolni, elsősorban a vérkeringésen keresztül. Aszerint, hogy milyen technikát alkalmazunk  és mennyi ideig marad a borogatás a testen, különböző hatások következnek be: a borogatás hőt vonhat el, és ezáltal szűkítheti az ereket, ami a keringés csökkenéséhez vezet. De adhat is hőt, és ezáltal fokozhatja a keringést. Ezen kívül a borogatások gyógyhatású szereket juttathatnak a szervezetbe, vagy káros anyagokat vezethetnek ki a bőrön át.

A borogatások nagy előnye

A víz sokkal jobban vezeti a hőt, mint a levegő. Ezért a meleg vagy hideg hatás vizes borogatásnál sokkal erősebb, mint száraz borogatásnál.

Keringésfokozás meleg borogatással

A hő sok betegség gyógyításánál játszik nagy szerepet. A testben a hő jó keringést jelent. A keringésfokozás az érintett szervek jobb tápanyag- és oxigénellátását biztosítja, ami már sok betegségnél javulással vagy a problémák eltűnésével járhat. A meleg borogatás azonban más módon is hat: serkenti a verejtéktermelést. Izzadáskor a bőr sok méreganyagtól tud megszabadulni. Alkalmazzuk pl. görcsöknél, feszüléseknél vagy kólikánál.

Keringéscsökkentés hideg borogatással

Néhány panasz esetén – pl. láz, gyulladások vagy égési sérülések – a keringést nem kell még tovább fokozni. Itt arról van szó, hogy a szervezettől, illetve az érintett szervtől elvonjuk a hőt, és a vérkeringést csökkentjük. Így alábbhagynak a duzzanatok, enyhülnek a gyulladások.

Alkalmazás

Hideg borogatást csak meleg testen alkalmazunk. Ha a vízbe némi sót vagy ecetet (2-3 evőkanállal literenként) adunk, a borogatást nem érezzük olyan kellemetlennek. A nedves borogatást mintegy 20-30 percig hagyjuk fent, aztán cseréljük. A meleg borogatást addig hagyjuk a testen, amíg lehűl, majd esetleg cseréljük. Legyünk óvatosak a hőmérséklettel, hogy elkerüljük az égéseket.

Borogatások hatóanyagokkal

A hidegnek és melegnek már önmagában is nagyon nagy hatása van. Bizonyos anyagok, mint a túró, a hagyma vagy a só ezt még tovább erősíthetik:

Túróborogatás

Egy vászonkendőre kenjünk vastagon túrót. Frottír- vagy gyapjúkendővel takarjuk le. Amikor a túró megszáradt, a borogatást cseréljük. Ez a borogatás kellemesen hűsít, ezért minden gyulladásnál (főleg ízületi gyulladásnál) alkalmazható.

Hagymaborogatás

Nyers hagymát vágjunk finomra, és egy vászonzacskóban tegyük az érintett területre. Meleg kendővel takarjuk be. 15 perc múlva távolítsuk el, és a testrészt dörzsöljük be orbáncfűolajjal. Alkalmazhatjuk vesebetegségnél, fejfájásnál (a nyakra tegyük), köhögésnél és náthánál (a mellkasra tegyük).

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Sóborogatás

Egy marék sót egy serpenyőben felhevítünk. Vászonzacskóban helyezzük a testre. Vigyázat, nagyon forró! Frottírtörülközővel vagy gyapjúkendővel lefedjük. Köhögésnél, náthánál alkalmazhatjuk a mellkasra.

  1. Pingback: Hidro- és balneoterápia – a gyógyító víz | Gyógyszer Nélkül

  2. Pingback: Házi gyógymódok fejfájásra | Gyógyszer Nélkül

  3. Péter Anikó

    Duzzadt boka ès lábfej ami semivizhajtobal és felvonulással se jön le feszúl nagyon vizhajto nem használ és mind két lábam Mit tegyek rá mivel borogassam

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.