fbpx

Hogyan csökkenthetjük a szív- és érrendszeri betegségek kockázatait?

Bogyós gyümölcsök az asztalon és mellette egy tálban: eper, piros ribizli, málna, fekete áfonya.

Ma hazánkban a szív- és érrendszeri betegségek vezető helyen szerepelnek a halálokok között. Továbbra is a férfiakat érinti jobban, de sajnos a hölgyek is egyre nagyobb számban válnak érintettekké. Ebben szerepet játszhat a menopauza is, amikor csökken az ösztrogén nevű hormon mennyisége a szervezetben, és ezzel párhuzamosan a védő szerepe is mérséklődhet. Ez is oka lehet annak, hogy ebben a korban egyre több nő szenved valamilyen szívbetegségben vagy érrendszeri problémában.

Ezért is kell odafigyelni az egészséges életvitelre, azaz különös gondot szükséges fordítani a helyes táplálkozásra és a rendszeres testmozgásra. A cikkben kiderül, hogy mit tehetünk még annak érdekében, hogy elkerüljenek bennünket a szív- és érrendszeri betegségek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A gyümölcsök alapvető részei az egészséges táplálkozásnak. Egészségvédő szerepüket régóta kutatják, hiszen nagyon sok olyan vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, amelyek hatékonyak a fertőzésekkel és a betegségekkel szembeni küzdelemben. Ilyen pozitív hatása van a bogyós gyümölcsöknek is, amelyek színét az antocián nevű vegyület adja. Az antciánok olyan antioxidánsok, amelyek többek között védelmet nyújthatnak a káros hatású szabad gyökökkel szemben.

Ezek a hasznos antioxidánsok sok zöldségben és gyümölcsben megtalálhatók, ezek adják a növények pirosas, kékes vagy lilás színét. Milyen gyümölcsökben található nagy mennyiségben antocián? Leginkább a szederben, a fekete áfonyában, a málnában és a vörös áfonyában fordul elő.

A bogyós gyümölcsökkel és az antociánokkal kapcsoltban sok kutatást végeztek. Megállapították, hogy azok esetében, akik rendszeresen fogyasztják őket, sokkal kisebb az esély a szívkoszorúér-betegség kialakulásának, ellentétben azokkal, akiknek nem szerepelnek az étrendjükben.

A bogyós gyümölcsökben található antociánok nagyon hasznosak a szervezet számára, hiszen hosszú távon nemcsak a szív, hanem az érrendszer egészségét is védik, és ezzel hozzájárulnak a krónikus betegségek kialakulásának megakadályozásához is. Rendszeres fogyasztásuk esetén fontos szerepet játszhatnak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, főként a szívroham, a stroke és az érelmeszesedés esetében hasznosak.

 

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük