Tengerparton kavicsokból kirakott íves híd.

A fogamzóképes hölgyek körében nagyon gyakori a PMS, azaz a premenstruációs szindróma. Ezeknek a hölgyeknek körülbelül 6-8 százaléka olyan súlyos tüneteket él át, amelyek megnehezítik a mindennapjaikat. De szerencsére vannak olyan természetes módszerek, amelyekkel nagyban csökkenhetők a kellemetlen szimptómák.

A premenstruációs tünetek akár a menzesz előtt két héttel is jelentkezhetnek. A tünetek skálája meglehetősen széles. A PMS tüneteitől szenvedő hölgyek gyakran tapasztalnak ingerlékenységet, szorongást, puffadást, hangulatingadozást, depressziót, étvágytalanságot, fáradtságot, vízvisszatartást és sokuk mellérzékenységről is beszámol.

A PMS-ben szenvedő nők gyakran panaszkodnak a tünetek felerősödése miatt, főleg a kor előrehaladtával, melyen még a stressz is ronthat. Az egyik ilyen tünet a menstruáció során fellépő hasi görcs.

A PMS tüneteinek enyhítésében és a hormonális egyensúly elérésében sokat segíthet az életmódváltás, a stresszcsökkentés és a helyes étrend kialakítása. A hormonális egyensúly kialakításában leginkább a stresszcsökkentésnek van szerepe, ugyanis az örökös aggódás és feszültség nagyban felerősítheti a szimptómákat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A hormonális egyensúly megteremtésében több dolog is közrejátszhat. Most három, az egyensúly megteremtéséhez vezető utat, módszert ismerhet meg. Az egyik és legfontosabb a mellékvesék támogatása, ugyanis a mellékveséknek fontos szerepe van a hormonális egyensúly megteremtésében. A mellékvesék befolyással vannak a pajzsmirigy működésére és hatással vannak a reproduktív hormonok működésére. A stressz negatív irányba befolyásolja a mellékvesét működését.

Amennyiben pajzsmirigygondjai vannak, mindenképpen látogasson meg egy szakorvost, hogy az egyensúly ismét megteremtődjön, mivel a pajzsmirigyet érintő problémák sok baj forrásai lehetnek. A nem megfelelő táplálkozás, pontosabban az alacsony ásványi anyagokat tartalmazó ételek és a toxinok – például az ivóvízben felhalmozódó fluorid – rossz hatással vannak a pajzsmirigy működésére és még stresszt is képesek okozni. Ezért nagyon fontosak az életmódbeli változások, amelyek nemcsak kiegyensúlyozzák a pajzsmirigy működését, de még a premenstruációs tüneteket is megszüntetik.

A petefészek helytelen működése is felboríthatja a hormonális egyensúlyt. Éppen ezért érdemes rendszeresen nőgyógyászati vizsgálaton megjelenni, amely során a nőgyógyász hormonpanel vizsgálatokat is elrendelhet. Ha a vizsgálat azt mutatja ki, hogy a hormonjai nincsenek egyensúlyban, úgy a kezelés időbeni megkezdésével a panaszai is enyhülhetnek és meg is szűnhetnek.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*