Papsajtmályva vagy közönséges mályva rózsaszínű virágai hajnali harmatcseppekkel.

A papsajtmályvát gyermekkoromban rendszeresen fogyasztottam. Talán azért, mert tetszett maga a virág is, és azt hiszem, az ízével is nagyon elégedett voltam, pedig akkor még nem is tudtam, hogy ez az aprócska növény gyógyhatásokkal is rendelkezik. A papsajtmályva a mályvafélék családjába tartozó gyógynövény. Nevezik még kereklevelű mályvának, közönséges mályvának, papsajtnak vagy isten kenyerének. Ez utóbbi elnevezés talán abból fakad, hogy az antik korban, az ínséges időszakban a gyökerét megőrölték és különféle ételeket készítettek belőle. Ezzel a gyógynövénnyel szinte csak lakott területeken találkozhatunk. A növénynek a levelében, a virágában és a szárában található nyálka- és cserzőanyag, illetve kisebb mennyiségű C-vitamin.

Milyen betegségeket gyógyít a természetnek ez a remek kincse? A papsajtmályva alkalmazható gyulladáscsökkentésre. Gyógyítja a felső légúti megbetegedéseket, a szájüreg gyulladásos megbetegedéseit, a gyomor- és a hólyaghurutot. Enyhülést hozhat köhögésre és rekedtségre egyaránt. Teát a szárított levelekből lehet készíteni. Áztasson 2,5 dl hideg vízbe egy teáskanálnyi gyógyfüvet, másnap melegítse fel, majd fogyassza egészséggel. Naponta akár három csészével is el lehet fogyasztani belőle. Borogatást is készíthet a főzetből. A megáztatott tealeveleket tegye egy gézdarabba, majd helyezze a mellkasára. Torok- vagy szájüregi gyulladásnál pedig a gargalizálás nyújthat enyhülést.

A papsajtmályva a bőrt is nagyszerűen képes megtisztítani, de az időskori bőrfoltosodásnak is kiváló ellenszere lehet. Ebben az esetben egy vattakorongot mártson a papsajt leveléből készített főzetbe és gyengéden törölgesse át vele a bőrét. Magát a kiázott leveleket is ráhelyezheti a bőrére. Ha begyulladt a szeme, akkor is hatásos lehet a papsajtból készített főzettel történő borogatás.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Lábfürdőt is vehet, ha sebek, fekélyek vannak ezen a testrészén, de enyhülést hozhat a kéz- és lábdagadásra is. Egy éjszakára áztasson be 150-200 grammnyi papsajtot. Másnap melegítse fel a vizet, majd áztassa benne a végtagját egy negyedórán keresztül.

A papsajtmályva leveleit nyersen is lehet fogyasztani, például salátáknak különleges ízt képes adni. A tavaszi saláták egyik alkotóeleme is lehet, hiszen a levelekben némi C-vitamin is van. Erre a vitaminra pedig szükségünk van, hogy immunrendszerünk védelmet élvezzen. Sokat ne fogyasszon belőle, mert a leveleiben nagy mennyiségben halmozhat fel nitrátot.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*