fbpx

Kalciumszükséglet fedezése tej nélkül?

A legfontosabb növényi eredetű kalciumforrások: brokkoli, kelbimbó, zöld és vörös káposzta, kínai kel.

Ha szóba kerül a szervezet kalciumellátása, a legtöbben rögtön a tejre, sajtra, túróra és joghurtra gondolnak. Pedig kalcium nem csak a tejtermékekben van. És így sokan teszik fel a kérdést – joggal –, hogy vajon tej nélkül is lehet-e fedezni a kalciumszükségletet. Lehet! Kalciumban gazdag élelmiszerek, amelyekből nagyon jól felszívódik a kalcium, a növények birodalmában is léteznek. Ezekből is elegendő kalciumhoz juthatunk az erős csontokért és egészséges fogakért.

A kalcium nem csak az egészséges csontok és fogak miatt nélkülözhetetlen. A kalcium ezen kívül egészséges erekről, szabályos vérnyomásról és megfelelő inzulinhatásról is gondoskodik. A kalcium biztosítja továbbá az izom- és idegsejtek ingerelhetőségét, és közreműködik a véralvadásban is.

A kalciumhiányt ezért mindenáron el kell kerülni. Hogy fedezhetjük tehát a napi kalciumszükségletünket? És főleg: hogy néz ki az egészséges kalciumbevitel?

Az egységes szakértői vélemény szerint a kalciumszükséglet fedezésére nincs jobb, mint hogy naponta lehetőleg sok tejterméket fogyasszunk. Azonban nem kevesen vannak, akik vagy nem tolerálják a tejtermékeket, vagy más okokból nem szeretnének magukhoz venni tejből készület élelmiszereket.

Ha valaki tejtermékek nélkül, netán vegán étrenddel szeretné fedezni kalciumszükségletét, az az orvostól vagy táplálkozás-szakértőtől általában szigorú és rosszalló pillantásokra számíthat. Szerintük ugyanis ez lehetetlenség, ezért felelőtlen és veszélyes vállalkozás.

Ha tejfehérje-allergia merül fel, sajnos a „szakszerű” tanács nemritkán abban merül ki, hogy szedjünk kalciumkészítményt. Egy jó minőségű kalcium étrend-kiegészítő jól kiegészítheti a táplálkozást, de a kalciumbevitelnek miért kellene teljesen tablettákra korlátozódnia, ha csodálatos kalciumforrásaink vannak a növények között?

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Hogyan sikerülhet tehát a megfelelő kalciumbevitel tisztán növényi étrenddel? A válasz egyszerű: mind normál étkezés, mind vegán étrend esetén is csak akkor veszünk fel elegendő – se nem túl sok, se nem túl kevés – kalciumot, ha az étrendünket nem véletlenszerűen, hanem tudatosan állítjuk össze.

A kalcium biológiai hasznosulása néhány növényi élelmiszernél nem jó. Ide tartoznak az oxálsavban gazdag zöldségek, pl. a spenót, a mángold, a sóska vagy a rebarbara.

Más növényeknél azonban a kalcium biológiai hasznosulása nagyon jó – éppolyan jó, mint a tejnél, vagy akár még jobb. Ilyen zöldség pl. a brokkoli, a zöld káposzta, az összes fejes káposztafajta és a kínai kel. Az ázsiai lakosság – akik közismerten csak ritkán fogyasztanak tejtermékeket – ezeket a zöldségeket használja sok ezer éve a kalciumszükséglet fedezésére. Hasonlóan jól hasznosul a kalcium a babból, édesburgonyából, tofuból. További jó kalciumforrások a növények között: csalán, petrezselyem, kerti zsázsa, szezám, mandula, mogyoró, mák, chiamag, aszalt füge, mazsola, csicseriborsó, quinoa, amaránt, mikroalgák: pl. spirulina, chlorella.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük