fbpx

Kalcium – mindig figyeljünk a helyes arányokra!

Kalciumban gazdag élelmiszerek 12 kis tálkákra helyezve szépe sorban.

Sok középkorú ember úgy nőtt fel, hogy naponta ivott fél liter tejet. A napi kalciumbevitel ezzel volt biztosítva. Ha megnézzük a modern táplálékokat, egyrészt sok kalciumot fogyasztunk tejtermékekből, növényi és más forrásokból. Ugyanakkor azonban a lakosságnál kalciumhiány vehető észre, ami csontritkulást vált ki.

Tudnivalók a kalciumról

Annak, hogy a legtöbb ember a fiatal években nem szenved kalciumhiányban, megvannak az okai. Egyrészt a szervezetben kalciumkészleteket tárolunk, melyek összesen mintegy 1 kg-t tesznek ki a testsúlyból. Összehasonlításképp a magnéziumraktár normál esetben csak 25 gramm. Felszívódási zavaroknál ez kevesebb. A kalcium és magnézium közötti közvetlen összefüggésre később térünk rá. Először vissza a kalciumhoz. Ez az ásványi anyag fontos funkciókat lát el a szervezetben, például szabályozza az anyagcserét és jelentős mértékben hozzájárul a fogak és csontok anyagához. Ha ez nem így lenne, mindannyiunknak csontritkulása volna.

Az ajánlott mennyiség 800 mg naponta. Gyakran azonban jóval többet fogyasztunk ennél. Főleg fiatalkorban, amikor a csonttömeg sűrűsödik és az ember növésben van, létfontosságú a jó kalciumellátás. Ehelyett a fiatalok azonban üdítőket, édességeket és gyorsételeket fogyasztanak, melyek nem tartalmaznak tápanyagokat. Ellenkezőleg, masszívan lebontják azokat, főleg a magnéziumot mossák ki. Ez hatással van a kalcium-anyagcserére is. Érdekes módon a trópusokon a csontritkulás szinte ismeretlen. Ott nem fogyasztanak tejtermékeket, sajtot alig, és zöldkáposztát egyáltalán nem, melyek pedig a legjobb kalciumforrásként ismertek. A kalciumbevitelnek itt tehát más forrásokon keresztül kell megtörténnie.

A kalcium és a magnézium kapcsolata

Tudjuk, hogy számos zöldség- és gyümölcsfajta tartalmaz kalciumot. Amit nem tudunk, hogy milyen mennyiségű kalciumra van valójában szükség. Ha például naponta szedünk magnézium tablettát, egy bizonyos mennyiségű kalcium felhasználódik. A kalciumot és a magnéziumot harmonikus arányban kell bevinni. A kalcium mindig 2:1 arányban legyen a magnéziummal. Ha fölösleges magnéziumot fogyasztunk, a szervezet ezt az egyensúlytalanságot a kalciumtartalékából egyenlíti ki.

Közismert, hogy a kalcium szinte 100%-ban a fogakban és a csontokban tárolódik. Egy bizonyos mennyiségnek mindig lenni kell a vérben feloldva. A hiányos kalciumfelvétel vagy a kalcium jelentős leépülése ezért sokáig nem tűnik fel. Csak időskorban hiányzik a kalcium fokozottan, és csontritkulásként válik észrevehetővé. Naponta 1 gramm kalcium preventív hatású lehet csontritkulás ellen. Ennek megfelelően a bevitt magnézium mennyisége fél gramm legyen, hogy biztosítsuk a két ásványi anyag kiegyensúlyozott arányát, aminek hatása van más ásványi anyagok és vitaminok bevitelére is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Kalciumhiány és túladagolás

A csontritkulás rizikója jelentősen emelkedik a magnézium nagy dózisban való hosszú távú szedésével, ha az megfelelő kalciummennyiség bevitele nélkül történik. Másrészről a vér túl magas kalciumszintjének is következményei vannak. Zavarja az elektrolitháztartást, az ingerületvezetést, és izomgörcsökhöz vezet. A kalciumhiány okozójaként a felszívódási zavarokon kívül a mellékpajzsmirigy alulműködése, terhesség miatti többletszükséglet, az üdítőkben lévő sok foszfor, veseelégtelenség okozta kalciumveszteség, alkoholmérgezés, anorexia és bulimia, hasnyálmirigy-gyulladás vagy lisztérzékenység jöhet szóba. Túladagoláshoz rosszindulatú daganatok, a pajzsmirigy túlműködése, vesebetegségek, nehézfémmérgezés vezethet.

  1. Pingback: Egészség Schüssler-sókkal | Gyógyszer Nélkül

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.