Karácsonyi ízek: ánizs, fahéj, narancs, szerecsendió, vanília, friss zöldek.

A karácsonyi készülődéshez és magához az ünnephez is szorosan kötődnek egyes fűszernövények, gyógynövények és fűszerek. Ezek nélkül el sem lehetne képzelni ezt a szép ünnepet, hiszen a látványuk, az illatuk máris ünnepi hangulatot költöztet a szívünkbe, és így sokkal jobban várjuk azt a pár napot, amikor lelki terheinket egy sarokba lepakolhatjuk és csak a saját és a családunk boldogságára koncentrálhatunk.

A szegfűszeg egy kellemes illatú fűszer, amelyből emésztést serkentő teát is készíthetünk, de ételeinket is megízesíthetjük vele. A narancsba tűzdelt szegfűszeg pedig kellemes illattal lengi be az egész lakást, sőt az ünnepi asztal dísze is lehet.

A ciprusnak fantasztikus illata van. Azonban, ami az embernek kellemes, az a rovaroknak egyáltalán nem az. Ha karácsony előtt végez nagytakarítást, tegyen néhány cipruságat a szekrényekbe, mert ez elűzi a molyokat és az egyéb rovarokat is távol tartja, így a konyhaszekrénybe és fiókokba is lehet belőle csempészni egy-két darabot.

A szerecsendió egy kellemes illatú fűszer, amelyből szintén készülhet tea, de elsősorban zöldségételek ízesítésére, illetve sütemények készítésénél lehet felhasználni. Ha az ünnepek alatt sokat evett és émelyeg, készítsen egy csésze gyömbérteát, amelybe tegyen egy csipetnyi őrölt szerecsendiót. Ez jót tesz az emésztésnek és a hányingert is csillapítja.

A rozmaringot már a középkorban is gyakran használták a háziasszonyok. Amikor vendégeket vártak, rozmaringágakat hintettek a padlóra. Amikor a vendégek a padlón a fűszernövényre léptek, kellemes illat lengte be a helyiséget. A rozmaring egy finom, konyhai fűszernövény, de gyógyítóként is használhatjuk, illetve a szépségápolásban is bevethetjük. A rozmaring elősegíti a hajnövekedést és hatékonyan csillapítja a fejfájást, illetve vizelethajtó hatásáról is ismeretes. Karácsonykor egy cserépbe ültetett nagyobb rozmaring is ünnepi hangulatot képes teremteni.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A zsályát a halhatatlanság gyógynövényének tartják. Emellett csökkenti a gyulladást, megnyugtatja a gyomrot és még a memóriát is serkenti. Egy legenda is fűződik hozzá, mely szerint amikor Mária el akarta rejteni a kis Jézust a katonák elől, akkor egy zsályabokor mögé bújt, amely elrejtette őt, így gyermekével megmenekült. Azóta ezt a gyógynövényt szentként tisztelik a hívő emberek.

A régebbi korokban a mirhát parfümként, gyógyszerként és tömjénként is rendszeresen használták. Az Újtestamentum is megemlíti, hiszen a kis Jézusnak vitt három ajándék közül az egyik a mirha volt. A mirha Jézus halálánál és temetésénél is szerepet kapott, illetve Jézusnak a keresztre feszítése előtt mirhát és bort ajánlottak fel.

A gyömbér egy melegítő, kellemes illatú és ízű fűszer. Karácsonykor készíthetünk belőle kalácsot, ízesíthetünk vele desszerteket, de a gyömbérlikőr és -bor is nagyon népszerű ezen a szép ünnepen.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*