fbpx

Kegyetlen gyilkos: érelmeszesedés

Ateroszklerózis ábrázolása.

Az ateroszklerózis különböző formái a szívbetegségek és a stroke elsődleges oka. Erős bizonyítékok azt mutatják, hogy bizonyos életstílusbeli tényezők, a koleszterin-anyagcsere, az ateroszklerózis plakk veszélyes fejlődése és a krónikus betegségek között igenis van kapcsolat, amely rengeteg embert érint szerte a világon.

Az ateroszklerózis akkor következik be, amikor az erek megvastagodnak és merevvé válnak. Általában az egészséges embernél az artériák rugalmasak, ami nemcsak jó keringést, hanem jó tápanyageloszlást is lehetővé tesz. Azonban az idő múlásával, amikor az ember idősödik vagy romlik az egészsége, az artériák falai több tényezőtől vagy azok kombiációjától elkezdenek megkeményedni.

Az ateroszklerózis akkor kezdődik, amikor bizonyos tényezők károsítják az artériák belső rétegeit. Ezt kiválthatja a dohányzás, nagy mennyiségű zsír és koleszterin a vérben. Oka lehet a magas vérnyomás, illetve túl sok cukor a vérben inzulinrezisztencia és cukorbetegség következtében.

Bár elsősorban szív- vagy érrendszeri problémának tekinthető, azonban az artériák megvastagodása megtörténhet bárhol a szervezetben. Mivel a szívünkbe és a szívünkből áramló fővérerek kulcsfontosságú szerepet töltenek be az oxigén és a tápanyagok hordozásában a szervezetben, éppen ezért az artériák megbetegedése súlyosnak tekinthető és sok esetben halálhoz vezet. Amikor ugyanis az artériák merevebbé válnak, akkor elkezdik korlátozni a vér áramlását a főbb szervekbe, izmokba és szövetekbe, ami hirtelen szívrohamhoz, stroke-hoz, szervi elégtelenséghez és más problémákhoz vezethet.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A betegség fő oka a gyulladás. Bizonyíték van arra, hogy az ateroszklerózis egy krónikus gyulladásos állapot, amelyet nagymértékben okoz a rossz táplálkozás, az ülő életmód, a magas stressz vagy krónikus stressz, amelyek mind-mind megölik az életminőséget.

Az ateroszklerózis fő kiváltó oka az endothel diszfunkció, amely akkor kezdődik, amikor a gyulladás szintje megemelkedik. Ha a gyulladásos állapot sokáig fennáll, akkor az artériák megrongálódnak. Minden olyan életmódváltás, amely a gyulladás megszüntetését célozza, kezelni tudja az ateroszklerózist is.

Az avokádó és az olívaolaj fogyasztását mindenfajta szív- és érrendszeri betegség elkerülésére és kezelésére is ajánlják a szakemberek. Fontos a rost fogyasztása is, mivel ezek részt vesznek a szabad gyökök elleni küzdelemben és segítséget nyújtanak az emésztőrendszer számára abban, hogy a koleszterin felszívódjon és károkat okozzon.

Ajánlott a megfelelő étrend kialakítása, a súlyfeleslegtől történő megszabadulás, a rendszeres testmozgás és a dohányzás abbahagyása. A rendszeres testmozgás erősíti a szívet. Elősegíti, hogy több oxigén jusson a szervezetbe, megtámogatja a tápanyagok megfelelő eloszlását, felhasználását, csökkenti a stresszt és elősegíti az ideális testsúly fenntartását is.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük