fbpx

Készítsünk immunerősítő tinktúrát bíbor kasvirágból!

Bíbor kasvirág és a belőle készült barna üvegbe zárt tinktúra.

Az évelő gyógynövény sok kertet díszít, anélkül, hogy a kerttulajdonosok tudnának védelemfokozó gyógyhatásáról, pláne arról, hogy azt hogyan is használhatnák. A bíbor vagy más néven lángvörös kasvirág növeli az ellenállást, antiszeptikus, antibiotikus hatású, aktiválja a vérben a falósejteket, amelyek a kórokozó baktériumokat elpusztítják.

A növény gyökerét októbertől áprilisig lehet gyűjteni (a legalább 4 éves erős növényből egy darabot óvatosan leválasztva), a föld feletti részek (virág, levél és szár) gyűjtési ideje pedig a virágzási idő alatt, júliustól szeptemberig tart.

Felhasználási módok:

  • Tinktúra a föld feletti részekből és a gyökérből. Minden más elkészítési mód kevésbé hatékony.
  • Alkoholmentes alternatíva gyerekeknek: a növény mézes kivonata.

Alkalmazása:

  • Tinktúra szedése fertőző betegségeknél, immunerősítésre influenzánál, megfázásoknál, gyulladásoknál, megelőzésképpen is.
  • Duzzadt mirigyre, tályogra, égési sebekre, rovarcsípésre borogatás a hígított tinktúrával.
  • Afta és herpesz ecsetelése a tinktúrával.
  • Sebkezelő kenőcsökbe vagy fülcseppbe is keverhetünk kevés tinktúrát.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Bíborkasvirág-tinktúra

Szedése:

Belsőleges alkalmazásnál a fent említett panaszok esetén rögtön az első tünetek megjelenésétől a lecsengésig naponta 3-5-ször 20 cseppet szedjünk étkezés előtt, legjobb, ha kevés vízzel hígítjuk. Esetleg rövid ideig tartsuk a szánkban, hogy a hatóanyagok a szájnyálkahártyán keresztül is felszívódhassanak. Megelőzésképp immunerősítésre 3 héten keresztül naponta 3-szor 20 cseppet szedjünk, majd tartsunk 1 hét szünetet.

Hozzávalók:

Legalább 2 éves szép, erős, virágzó növényeket vágjunk le július és szeptember között napos időben. A tinktúrához legalább 50%-os alkoholra lesz szükség: leginkább alkalmas egy tiszta, semleges ízű szesz, mint a vodka vagy a gabonapálinka, de az alma- vagy a cseresznyepálinka is megfelel.

Elkészítése:

A barna vagy megrágott leveleket és a kemény szárrészeket távolítsuk el, minden mást felhasználhatunk. Először tépjük le a virágfejet és daraboljuk fel. A leveleket ollóval vágjuk csíkokra. A szárat hosszában felezzük el, és ollóval ferdén vágjuk kis darabokra. Mindent töltsünk egy befőttesüvegbe, az üveg kétharmadáig-háromnegyedéig legyen, és azonnal öntsük fel legalább 50%-os semleges alkohollal. Az üveget fedjük le, feliratozzuk, és kb. 4 hétig vagy tovább hagyjuk állni félárnyékban, azaz napos, de alkalmanként árnyékos helyen. Közben az érő tinktúrát gyakran nézzük meg és rázogassuk. Esetleg októberben még egy kis gyökeret adjunk hozzá. Ezután kávéfilteren keresztül szűrjük le, tárolásként töltsük egy barna üvegbe és címkézzük fel. Felhasználás előtt töltsünk belőle egy 100 ml-es csepegtetős üvegcsébe.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.