fbpx

Kicsi, zöld és nagyon egészséges – zöldborsó

Faasztalon hüvelyes zöldborsók félig kibontva, háttérben borsószemek.

A magyarok többsége kedveli a borsót. Jól is tesszük, ha rendszeresen kerül a tányérunkba, merthogy az egyik legváltozatosabban elkészíthető hüvelyesről van szó. Azonban ennek a kicsi, zöld, gömb alakú zöldségnek nemcsak ennyi előnye van, hiszen rengeteg tápanyagot tartalmaz, amelyeknek kiemelt szerepük van az egészségünk helyreállításában, megőrzésében vagy annak fenntartásában.

A zöldborsó tehát nagyon sok értékes tápanyagot tartalmaz. Ilyenek például a fitonutriensek, az A-vitamin, a C-vitamin, a K-vitamin, a B1-vitamin, a folát, a mangán, a niacin, a kalcium, a magnézium, a vas és a rostok. A borsóval kapcsolatban érdemes azt is tudni, hogy csak kevés kalóriát tartalmaz.

Nem is gondolnánk, de a zöldborsó még az immunrendszer védelmében is nagy szerepet játszik, hiszen gazdag forrása a C-vitaminnak. Ez az antioxidáns vitamin nagyon fontos szerepet tölt be az immunvédelemben és az immunrendszer megerősítésében.

Ezen kívül egy másik antioxidáns vitamint, A-vitamint is tartalmaz, amely szintén kulcsszerepet tölt be az immunitás fokozásában, azaz a kórokozókkal szembeni védelemben, a betegségek és a fertőzések megelőzésében.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A fehérvérsejteknek nagy szerepe van a kórokozók elleni küzdelemben. Vannak olyan tápanyagok, pontosabban ásványi anyagok és vitaminok, amelyek fokozzák ezeknek a fehérvérsejteknek a termelődését. Ilyen például a vas és a folsav, amely tápanyagokban a zöldborsó is bővelkedik.

A véralvadás nagyon lényeges funkció, hiszen ezzel csökken a vérzékenység kockázata. Ezt a folyamatot segíti a K-vitamin is, amely a zöldborsóban is megtalálható. A K-vitamin a csontanyagcserében is nagy szerepet vállal, illetve a kognitív funkciókat is segít fenntartani. Már csak ezen hatások miatt is megéri a zöldborsót rendszeresen fogyasztani.

A zöldborsó gazdag forrása a rostoknak, illetve vasban is bővelkedik. A vas az oxigén szállítását segítő vörösvértestek termelésében vesz aktívan részt.

Mivel a zöldborsónak magas a rosttartalma, de alacsony a glikémiás indexe, ily módon aktívan hozzájárul a vércukorszint szabályozásához is.

  1. Szuhay Péter

    Az átlagos háziasszony kidobja a borsó hüvelyét a szemétbe (jobb esetben a komposztba). Nagymamám még a borsó hüvelyét is megfőzte, de talán lehúzta a széléről a szívósabb szálat, rég volt nem emlékszem pontosan.

    1. Talán az cukorborsó lehetett? A zöldborsó hüvelye még főzéssel sem lesz fogyasztható puhaságú, ellenben a cukorborsót nem kell kibontani sem, hüvelyestül felhasználható.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük