A keserűfűfélék családjába tartozó kígyógyökerű keserűfű (Persicaria bistorta).

A kígyógyökerű keserűfű (Persicaria bistorta) a keserűfűfélék családjába tartozik. Ez a gyógynövény egész Európában fellelhető, legfőképpen a magasabb hegyeken éldegél. Hazánkban főleg láp- és kaszálóréteken, nedves, mocsaras területeken lehet vele találkozni. Védett növénynek számít. Hogy honnan kapta ez a gyógynövény ezt a kacifántos nevet? Onnan, hogy a gyógynövénynek a gyökértörzse olyan formát ölt, mint egy összetekeredett kígyó. A régebbi időkben talán éppen emiatt szentül hittek abban az emberek, hogy ez a növény gyógyír lehet a kígyómarásra. Persze azóta bebizonyosodott, hogy ez csak egy legenda, amelynek nincs semmilyen valóságalapja.

A lágyszárú növény elérheti az egyméteres magasságot. A növény tövén ülő levelei leginkább tojásformára emlékeztetnek, míg a száron elhelyezkedő levelek háromszögformát öltenek. Tömötten ülő hengeres virágzata csodaszép és halvány rózsaszínben pompázik. Májustól júliusig virágzik. Makktermése van.

A gyógynövény gyökértörzsét lehet felhasználni gyógyászati célokra. Legfőbb hatóanyagai a cserzőanyagok, a triterpének és az antrakinonszármazékok. A cserzőanyagok erőteljes antibakteriális hatással rendelkeznek. A népi gyógyászat szerint a gyógynövényt eredményesen lehet használni gyomor- és bélhurut, illetve hasmenés esetén.

A hozzáértő szakemberek szerint a gyógynövényt lehet alkalmazni torok- és szájöblögető szerként, a torok és a szájüreg gyulladásos megbetegedései esetén. Belsőleg pedig hasmenés ellen lehet bevetni a kígyógyökerű keserűfüvet.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Teát mi is készíthetünk ebből a gyógynövényből. Aprítson fel egy evőkanálnyi szárított gyökeret, amelyet fél liter vízben főzzön húsz peren keresztül. Édesítés nélkül fogyassza. Ezt a mennyiséget egésznapra beosztva kortyolgassa el.

A gyógynövényből készült tinktúrát pedig a száj- és a toroköblögetésére használhatjuk. Ebben az esetben vízzel vagy zsályateával lehet a tinktúrát hígítani. Hogyan készítsünk a gyógynövényből tinktúrát? Tegyen egy befőttesüvegbe keserűfűgyökeret, majd öntsön rá annyi alkoholt, hogy ellepje. Állítsa az üveget két hétig hűvös helyre, majd szűrje le és már használhatja is.

Azok, akik gyulladásos bélbetegségben szenvednek, kerüljék a gyógynövény bárminemű alkalmazását, mivel a gyógynövény irritálhatja a nyálkahártyát. Akik valamilyen gyógyszert szednek, mindenképpen kérjék ki kezelőorvosuk véleményét, mivel a gyógynövény meggátolhatja egyes gyógyszerek és ásványi anyagok felszívódását. Ha valaki hosszabb ideg és nagyobb dózisban alkalmazza a kígyógyökerű keserűfüvet, akkor emésztési panaszokkal vagy székrekedéssel kell számolnia. Érdemes ezzel a gyógynövénnyel a mértéket tartani, ugyanis hosszabb távú alkalmazása károsíthatja a májat.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*