Esőben áll mezítláb, feltűrt farmerben egy férfi.

A magas vércukorszint idővel károsíthatja az idegeket, a veséket, a szemet és az ereket. A cukorbetegség csökkentheti a szervezet fertőzések elleni képességét is. Amennyiben a cukorbetegséget nem kezelik, úgy a különböző szervek és az immunrendszer is károsodhat. Lábbal kapcsolatos problémák is kialakulhatnak cukorbeteg személyeknél, ami gyakran súlyossá is válhat.

A cukorbetegeknél már egy kisebb és nem kezelt sérülés is lábfekélyhez vezethet. A fekély gyógyulása sok időbe telik, hiszen a keringésükkel is gondok lehetnek. A lábsérülések gyógyulni nem akaró fekélyei, sérülései olyan komoly szövődményeket is okozhatnak, amelyek akár amputációhoz is vezethetnek. Mindezek elkerülése érdekében fontos, hogy rendszeresen ellenőriztesse a vércukorszintjét és a vérnyomását. A lentebb leírt tanácsok segíthetnek a cukorbeteg személyeknek a megfelelő lábvédelem kialakításában.

Naponta ellenőrizze a lábát, pontosabban annak állapotát. Vizsgálja meg, hogy nincsenek-e a lábán kisebb vagy nagyobb sérülések, vágások, duzzanatok, fekélyek, vagy nincsenek-e körömproblémái. Ha valami szokatlant észlel, mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával.

Minden nap alaposan mosson lábat, és alaposan törölje azt meg, különös gondot fordítva a lábujjak közötti részre. Ha repedezett a bőre vagy a talpa, használjon rá valamilyen könnyen beszívódó testápoló krémet.

Pedikűrözésénél, amikor a körmeit vágja, soha ne vágja ki a sarkokat, csak egyenesen vágja le a körmeit, mert különben a körme benő és ez újabb kellemetlenségeket okozhat. A bőrt se vágja le. Ha gombás körömfertőzése van, azt mindenképpen kezelje. Ha nem tudja saját magának rendbe tenni a körmeit, kérjen segítséget. A bőrkeményedést és a tyúkszemet se vágja le körömollóval.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Kerülje a műszálas és a szoros gumival rendelkező zoknikat, hiszen ez a keringésre van rossz hatással. Válasszon puha, kényelmes zoknit és ez vonatkozik a cipőkre is. Kerülje a műbőr cipőket, mert ebbe könnyen beleizzadhat a lába.

Soha ne járkáljon mezítláb, hiszen így is könnyen szerezhet különféle sérüléseket.

Mozogjon rendszeresen, hiszen ez javítja a csontok és az ízületek egészségét, javítja a keringést és stabilizálja a vércukorszintet.

Szenteljen kiemelt figyelmet az egészséges táplálkozásra, a rendszeres testmozgásra és az orvosi ellenőrzésekre. Ne rakja keresztbe a lábait ülés közben és kerülje a dohányzást, mivel ez szűkíti az ereket és csökkenti a vérkeringést az alsó végtagokban.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*