Idősödő házaspár kézenfogva gyalogol egy parkban.

Ma világszerte több millió ember szenved cukorbetegségben. A 65 éven felüliek körében minden második ember inzulinrezisztenciában is szenved, amelyet a cukorbetegség előszobájaként is lehet tekinteni. Azoknak, akik magas vércukorszinttel rendelkeznek, kiemelten figyelni szükséges a szív- és érrendszer egészségére. A cukorbetegség további komoly betegségeket – szívroham, szélütés – is hozhat magával, de nagy az esélye a neuropátia, a látásromlás, illetve a veseelégtelenség kockázatának is. Ezért nagyon fontos, hogy még idejében életmódot váltsunk, mert így meg lehet előzni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását. Akkor sem kell megretteni, ha valakinél már diagnosztizálták a cukorbetegséget, hiszen a betegség megállapítását követően, ha egészségesen táplálkozik a cukorbeteg személy, ha ügyel arra, hogy a testsúlya ideális legyen és aktív életet él, akkor nem kell a cukorbetegség tüneteitől és szövődményeitől tartania.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A gyaloglás egy nagyon jó módja a testedzésnek. Persze mielőtt belevág az életmódváltásba, mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával. A gyaloglás voltaképpen a testedzés egyik formája, amely fokozni képes az inzulinérzékenységet, illetve megakadályozza vagy késlelteti a cukorbetegség szövődményeinek kialakulását.

A gyaloglásnak más előnye is van a többi sporttal szemben. Bárhol és bármikor lehet gyalogolni. Hiszen lehet gyalogolni a saját otthonunkban, a munkahelyen, gyaloglunk városnézés közben, de nagyon jól tesszük, ha hosszabb-rövidebb távoknál sem kocsival, hanem gyalogszerrel megyünk.

Mielőtt belevágna tehát a gyalogló programba, mindenképpen beszéljen erről kezelőorvosával. Azt azonban már jó, ha most tudja, hogy a gyalogláshoz szüksége lesz egy pár kényelmes cipőre, hiszen fontos, hogy gyaloglás közben kellemesen érezze magát, de ha a cipője kényelmetlen, akkor ezt az állapotot igencsak nehéz elérni. Gyaloglás során mindig legyen önnél egy kártya vagy valamilyen adathordozó (karkötőre, nyakláncra is fel lehet fűzni), amelyen világosan le van írva, hogy Ön cukorbeteg. Így bármilyen gond is adódna, azonnal meg tudja kapni azt a segítséget, amelyre szüksége van. Jó, ha gyaloglás során van Önnél gyorsan felszívódó szénhidrát is, ha esetleg leesne a vércukorszintje.

Lényeges, hogy egyenletes terepen gyalogoljon, hogy minél nagyobb biztonsággal tudjon edzeni. Edzés előtt és után mindenképpen mérje meg a vércukorszintjét. Orvosától feltétlenül kérdezze meg, hogy milyen érték között kell tartania a vércukorszintjét, vagyis a biztonságos edzésnél mi számít az Ön esetében túlságosan magasnak vagy éppen alacsonynak.

Ehhez a cikkhez 1 hozzászólás érkezett

  1. Orosz Jánosné

    Nagyon sok hasznos tanácsot olvastam a cikkben.Köszönöm várom a következőt.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*