fbpx

Lehet, hogy itt az ideje egy szemvizsgálatnak!

Fiatal doktornő vizsgálja egy szőke nő szemét.

Sokan nem járnak semmilyen szűrővizsgálatra. Olyanok is akadnak sajnos, akik másokat lebeszélnek ezekről a vizsgálatokról. Pedig egy-egy szűrővizsgálat akár életet is menthet. Nagyon sokan nem járnak nőgyógyászhoz, nem mennek el mammográfiai vizsgálatra és a fogorvost is hanyagolják, még akkor sem mennek, ha fájdalmaik vannak.

A szemvizsgálat is alapvető fontosságú és nemcsak azok számára, akik szemüvegesek, hanem azoknak is, akik betöltötték a negyvenedik életévüket. Hiszen nagyon sok olyan szembetegség létezik, amelyek kezdetben nem okoznak tüneteket, de ha időben észreveszik a kezdő szimptómákat, akkor nagyon sok opció van a betegség lassítására és megállítására.

A szemlencsék elhomályosulása akár vakságot is okozhat. A diabéteszes retinopátia egy olyan betegség, amikor az erek károsodnak és ez is okozhat látásvesztést. A glaukóma a látóideget károsítja és a makuladegeneráció is egy komoly szembetegség, amely nem feltétlenül csak az idősebb embereket érinti.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A szembetegségeknek lehet nagy a kockázata néhány olyan tényező esetén, mint a családi halmozódás, a genetika vagy a cukorbetegség. A cukorbetegség hatással van a szem egészségére is, hiszen így kialakulhat diabéteszes retinopátia, glaukóma vagy szürkehályog is. Ha olyan a munkánk, ami megterheli a szemet – például ilyen a számítógépes munka – ez is oka lehet a szembetegség kialakulásának és indok lehet arra, hogy rendszeresen járjunk szemészeti vizsgálatra. A kontaktlencse és szemüvegviselés, illetve a folyamatos látásromlás is elegendő okot ad arra, hogy ellátogassunk a szemészetre.

Ha sokat fáj a fejünk és gyanítjuk, hogy ez a szemünk miatt van, mivel egyre rosszabbul látunk és ez már zavar a munkában és a magánéletben, akkor is ideje felkeresni egy szemorvost.

Ha allergiától szenvedünk, akkor is szükséges lehet szemorvoshoz fordulni. Az allergia olyan tüneteket okozhat, mint a szemviszketés, a szemek kivörösödése, égő érzés a szemekben, állandó könnyezés. Allergiát sok minden okozhat. Például kültéri allergének – por, pollen –, beltéri allergének – penész, poratka – és olyan irritáló anyagok, mint a parfüm vagy a dohányfüst.

1 hozzászólás

  1. Szuhay Péter

    Csak azok gondolnak rá, akk még régi, nem automata analóg fényképezőgépeket használtak: nagy fényben pupillánk összeszűkül, látáshibáink kevésbé jutnak érvényre. Ha meg akarjuk ítélni, mekkora a gond, sötétedés után, a gyengén világított utcán nézelődjünk. Hamar kiderülhet, hogy mennyire nem látjuk élesen a távoli tárgyakat vagy az orrunk előtt levő feliratot. Ha a csillagok körül ott marad a szórt fényudvar, hiába pislogunk, az már a kezdődő szürkehályog.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük