fbpx

Leküzdhető a cukorfüggőség?

A Muppet Show egyik figurája egy tányér csokis keksz előtt.

Ma már nagyon sokféle szenvedélybetegség alakulhat ki egy ember életében. A cukor miatt is alakulhat ki függőség, éppen úgy, mint más dolgok iránt. Ha túl sok cukros ételt fogyasztunk, egyre jobban kívánjuk az olyan ételeket, amelyek cukrot tartalmaznak és ezzel egy ördögi kör, addikció alakul ki.

Ha valaki cukorfüggőségben szenved, nem szabad azt drasztikusan megvonni magától. Sokkal hamarabb eredményre jut, ha szép lassan, fokozatosan iktatja azt ki az étrendjéből. Ha valaki már kordában tudja tartani a cukorfüggőségét, előbb-utóbb sokkal jobban fogja érezni az ízeket. Ha valaki azonnal szeretne lemondani a cukorfüggőségéről, úgy hamar megtapasztalhatja a stresszt és a szorongást, ami a megvonással jár együtt. A stresszhormon magas szintje pedig megemeli a vércukorszintet, ami elnyomja az immunrendszer működését.

A cukor utáni sóvárgás a szervezet dehidratáltságát is jelezheti – állítják ezt a hozzáértők. Ha úgy érzi, hogy azonnal megenne valami édeset, helyette igyon meg inkább egy pohár vizet, és várjon néhány percet, hogy csillapodjon a cukor utáni vágyakozása.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A cukor nagyon sok feldolgozott élelmiszerben megtalálható, éppen ezért, ha Ön ilyen ételeket fogyaszt, és azt hiszi, hogy tudja, hogy naponta mennyi cukrot visz be a szervezetébe, az nem biztos, hogy így van. Sok esetben olyan apró betűvel jelölik az adott termék cukortartalmát, hogy nem is nagyon tudjuk, nem is igazán sejtjük, hogy az adott étel cukrot is tartalmaz. Éppen ezért nem lenne szabad feldolgozott ételeket fogyasztani, hanem saját magunknak kellene készíteni az ételeinket, mert így legalább tudjuk, hogy az adott táplálék mit tartalmaz.

Amikor valaki fáradt, akkor cukros, édes dolgokra vágyik, mert azt hiszi, hogy majd ettől energiát kap. Ennek a sóvárgásnak és a vágynak a kielégítése sokszor azt eredményezi, hogy az illető túl későn fekszik le, hiszen a cukor felpörgeti – de csak egy egy-két órára –, viszont reggel korán kell kelnie, de akkor meg fáradt és nyúzott lesz. Próbáljon esténként erőt venni magán és álljon ellen az édességeknek, így másnap kipihenten és frissen ébredhet.

Fogyasszon fehérjéket, amelyek segítenek leküzdeni a cukor utáni vágyakozást. Fehérjékben gazdag ételek: tojás, bab, borsó, csicseriborsó, egyéb hüvelyesek, diófélék, lencse, zsírszegény joghurt.

  1. Nagy Sándorné

    A fahély-ről irt cikk nagyon hasznos számomra. Sajnos évek óta nagyon kivánom az édességet,és a süteményt.
    60kg-ról 86 kg lettem. Megprobálom a fahélyat vizzel kurkumával inni. Köszönőm szépen a jó tanácsot.
    Üdv: Nagy Sándorné Gizella 2020.01.20.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük