Egy kis csokor levendula, mellette egy üvegcse levendulaolaj.

A levendulát már több száz éve használják gyógyító célokra, különösen a keleti orvoslásban. Az ókori perzsák, görögök és rómaiak levendulát adtak a fürdővízükhöz. Az egyiptomiak parfümöt is készítettek ebből a gyógynövényből, de holtestek mumifikálásakor is előszeretettel használták. Ma a levendulaolaj az egyik legnépszerűbb olaj szerte a világon, ugyanis a benne található vegyületek gombaellenes, antimikrobiális és antibiotikus hatásokkal rendelkeznek.

A levendulaolaj hatásosan képes a szorongást enyhíteni. Egy kutatásba embereket vontak be, akiknek desztillált vízzel elkevert levendulaolajat kellett bizonyos időközönként belélegezniük. Az eredmény elképesztő volt, ugyanis a levendulaolaj nemcsak a szorongást, de a kortizolszintet is csökkentette.

Számos tanulmány kimutatta a levendula aromaterápiás hatását alvászavar esetén. Egy kutatásba alvászavarban szenvedő embereket vontak be. Az egyik csoport tagjainak levendulaolajjal átitatott vattagombolyagot tettek a párnájuk alá, míg a másik csoportnál semmilyen segédeszközt nem alkalmaztak. Néhány hét elteltével, a levendulát belélegzőknél szignifikáns javulást tapasztaltak az alvásminőségükben a kontrollcsoporthoz képest.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Becslések szerint a nők fele szenved menstruációs görcsöktől és fájdalmaktól. A levendulaolaj azonban jelentősen csökkenteni tudja a menstruáció során fellépő görcsöket és fájdalmakat. A kutatók lejegyezték, hogy a levendulaolajos masszázs javítja a szövetek vérellátását és növeli a rugalmasságot, ami a fájdalom enyhüléséhez vezet. A levendulaolaj belélegzés után vagy helyileg alkalmazva felszívódik a véráramba. A levendula illatának belélegzése jelentősen megnöveli a paraszimpatikus idegrendszer aktivitását is. A tesztek azt is kimutatták, hogy a levendula-illóolaj jelentősen csökkenti a depresszió tüneteit, illetve az izzadás mértékét is mérsékelni tudja.

A szorongás és a fájdalom enyhítése mellett a levendulaolaj a stressz élettani jeleit is csökkenteni tudja. Egy kutatásban a levendulaolajat a mandulaolaj hatásaival hasonlították össze. A levendulaolajat belélegzők sokkal nagyobb javulást mutattak a mandulaolajat belélegzőkhöz képest. A levendulaolajat belélegzőknél vérnyomáscsökkenést tapasztaltak, de a szívfrekvenciájuk és a bőrhőmérsékletük is lecsökkent. Ezen kívül a levendulás csoport tagjai sokkal aktívabbnak, frissebbnek és nyugodtabbnak érezték magukat, mint a mandulacsoport tagjai.

A levendulaolajról kimutatták, hogy eredményesen gyógyítja a szájban kialakult fekélyeket. Az olaj nemcsak a fekély méretét csökkenteni, de a gyulladásokat is, emellett a fájdalmat is enyhíti.

A levendula-illóolajat mindig valamilyen hordozóolajjal együtt alkalmazza a bőrön. Ez lehet kókusz-, jojoba- vagy éppen mandulaolaj.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*