fbpx

Magas hőmérséklet és páratartalom – hogyan hat ez a cukorbetegekre?

Felhős-napos égbolt és egy 40 Celsius-fokot mutató fahőmérő.

Itt a nyár, és hamarosan ismét megtapasztalhatjuk a kánikulát. A nagy meleget sokan nem bírják, legfőképpen a krónikus betegek szenvednek tőle. Ahogy idősödünk, úgy egyre többen leszünk frontérzékenyek, amely olyan negatív hatásokkal jár, mint a szédülés vagy a fejfájás. Fiatalabb korunkban meg sem érezzük ezeket a változásokat, ám a kor ezt is magával hozhatja.

A kutatások arra is rámutatnak, hogy a cukorbeteg személyek is rosszul reagálnak a magas hőmérsékletre és a páratartalomra. A nagy meleg kimerültséget okoz és a vércukorszintet is nehezebb stabilizálni, kordában tartani, mint más évszakokban. Legalábbis a hozzáértők ezt nyilatkozták.

A meleg időjárás tehát negatív hatással van a cukorbeteg személyek szervezetére. A cukorbetegek hamarabb kerülhetnek dehidratált állapotba, aminek sokféle tünete lehet. Többek között ilyen a fáradtság, a fokozott szomjúság, a szédülés, a fejfájás, a szemszárazság és a szájszárazság. A kiszáradás megemeli a vércukorszintet.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A diabéteszben szenvedőknél jelentkezhet az úgynevezett hőkimerültség. Ez azt jelenti, hogy a cukorbeteg személyeknek károsodnak az erei, az idegei, a verejtékmirigyei, emiatt pedig a szervezet nem képes úgy lehűteni önmagát, ahogy kellene, és ez okozhat problémákat.

A magas hőmérséklet ezen kívül a szervezet inzulinfelhasználását is megváltoztathatja, és ilyenkor a vércukorszint lehet nagyon magas és nagyon alacsony is.

Nemcsak a meleg, hanem a párás levegő is negatívan hat a cukorbetegek egészségére. Ha a kettő egyszerre jelentkezik, az még rosszabb. A verejtékmirigyek nem megfelelő működése szintén azt a veszélyt hordozza magában, hogy a test nem képes önmagát megfelelően lehűteni, ami ismét negatívan hathat a vércukorszintre.

Mi a megoldás? Fogyasszon sok vizet és öltözzön az időjárásnak megfelelően. Kerülje az édes italokat és próbáljon jól szellőző, pamut vagy lenvászon ruhákat viselni. Ne fogyasszon alkoholt, és lehetőség szerint gyakran ellenőrizze a vércukorszintjét. Ha bírja a légkondicionálót, akkor tartózkodjon olyan helyiségben, ahol be van szerelve ilyen készülék. Ha pedig kint tölti az idejét, keressen árnyékos helyet.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük