fbpx

Májtisztítás egyszerűen és hatékonyan

Fehér köpenyes nő felfelé fordított tenyerekkel, amelyek fölött egy számítógépes animációs emberi máj lebeg.

A máj az egyik legfontosabb szervünk. Ha nem jól működik, ha csorbát szenved az egészsége, akkor sok méreganyag halmozódhat fel a szervezetben, ami sok betegség kialakulásának lehet az oka. A májunk az egyetlen olyan szervünk, amely képes a regenerációra.

A májnak fontos szerepe van az emésztésben, az anyagcserében és a méregtelenítésben is. A máj fontos feladata még az is, hogy eltávolítsa a toxinokat a szervezetből. A máj részt vesz az epetermelésben és az epe kiválasztásában, ez tovább segíti a zsírsavak lebontását a megfelelő emésztés biztosításához.

A cukrot glikogénné alakítja a máj, és glükózenergia formájában tárolja az izmok számára. Mindemellett a fehérjék és a koleszterin szintetizálásában is aktívan részt vesz ez a szervünk.

Az egészséges máj fenntartása nem olyan könnyű, de nem is olyan lehetetlen. Néhány ötletet és tippet adunk ezzel kapcsolatban. A máj a szervezet méregtelenítésének elsődleges szerve. Az egészségtelen táplálkozás és a rossz életmódbeli szokások miatt a májban sok méreganyag halmozódhat fel. A böjtölés nagyon sokat segíthet a máj megtisztításában, méregtelenítésében. Ha nincs rá több alkalmunk és lehetőségünk, akkor legalább tavasszal böjtöljünk néhány napig, ugyanis már ez is sokat jelent, hogy a májunk kicsit megkönnyebbüljön, fellélegezzen.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A máj felelős a vér szűréséért. Az egyik legjobb vértisztító tea nem más, mint a kurkumatea. Hogyan készítsük el? Forraljunk fel 2 dl vizet, adjunk hozzá egy csipet fűszert. Ízesíthetjük egy kevés mézzel és citromlével is.

Az egészséges testsúly fenntartása szerepet játszik a máj egészségének megőrzésében és a zsírlerakódások ellen. Az elhízás fokozza az alkoholmentes zsírmájbetegség kialakulásának kockázatait. A rendszeres testmozgás nagyon fontos, hogy elérjük az ideális testsúlyunkat, illetve fenntartsuk azt, de a megfelelő anyagcserét is biztosítja és más testi funkciókat is, ha rendszeresen mozgunk.

A májnak az érzelmek emésztéséhez is köze van. A negatív érzelmek negatívan hatnak a máj egészségére. Ilyen negatív érzelem a harag, a düh, az irigység, a bizalmatlanság, az ingerlékenység, a frusztráció és a türelmetlenség.

  1. Az ideális testsúlyom megőriztem egészen a klimaxig, amikor is bármit tehettem, mégis hízni kezdtem és felszaladt 20 kg, pedig mindent megtettem ellene. Közben az évek is teltek és ma már nem tudok tenni ellene, mert már nem megy a torna, csak a séta. Az igazán egészséges ételeket meg már nem tudom megfizetni a nyugdíjamból – nem mintha míg azokon éltem akár 1 dkg is lesikeredett volna! A háziorvos szerint bele kell törődni, hogy bizonyos életkor után ez van.

    1. 20 kiló nem szalad fel csak úgy. Ha egészségesen étkezik – bár azt írja, nem -, és mégis hízik, nézesse meg a vércukorszintjét és a pajzsmirigyét, ugyanis hormonális problémák tudnak indokolatlannak tűnő hízást produkálni. Bár az ilyen betegségben szenvedők is tudnak fogyni, ha valóban odafigyelnek – vannak rá bőven példák. De előbb az alapbetegséget kell kezelni. Ha nincs ilyen jellegű probléma, akkor meg kell nézni, mennyi kalóriát fogyaszt egy nap, és mennyit használ fel. A klimaxban lassul az anyagcsere, így a bevitt kalóriát is csökkenteni kell, ha nem szeretnénk elhízni.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük