Szegfűszeg és a belőle készült olaj csinos üvegcsében.

Mit tudunk tenni, ha fogfájás kínoz? Létezik néhány házi praktika fogfájás ellen. Egyeseknek enyhítő hatásuk van, másokat nyugodtan a mítoszok közé sorolhatunk, mert alig van hatásuk. A fogfájás kellemetlen, és kellően tönkreteheti a napot. Annál bosszantóbb, ha az ajánlott házi praktika egyáltalán nem működik. Mindenesetre vannak szerek, melyek tényleg enyhülést hoznak, ezeket mutatjuk most be.

 • Az első lépések egyike, hogy az érintett helyet hűtsük. Ehhez használhatunk egy zacskó jeget, melyet az állkapcsunkhoz tartunk, vagy szopogathatunk egy jégkockát. A hideg vizet egyszerűen mozgassuk a szánkban egyik oldalról a másikra, hogy csillapodjon a fájdalom.
 • A szegfűszeg csodát tehet fogfájásnál. Ha van otthon, haladéktalanul rágjunk el egyet. Eközben próbáljuk meg a szegfűszeget a lehető legközelebb a fájó helyhez mozgatni, és ott felaprítani a fogunkkal. Az illóolajok, amelyek a szétrágás során szabadulnak fel, nagyon erősen enyhíthetik a fogfájást.
 • Az alkohol megöli a baktériumokat. Ha van kéznél tömény alkohol, végezzünk vele szájöblögetést. Minél erősebb az alkohol, annál jobb fogfájásra. Az alkohol ugyanis megöli a szájüregben lévő baktériumokat. Próbáljuk meg legalább 5 percig a szánkban tartani, de természetesen ne nyeljük le.
 • Nagyon jól működik a zsályateával vagy kamillateával való öblögetés is, mivel mindkét tea antibakteriális hatású, és ezért pozitívan hat a szájüreg fájdalmaira.
 • A teafaolajnak is fájdalomcsillapító hatása lehet. Végezzünk vele szájöblítést, vagy csepegtessük az olajat közvetlenül az érintett helyre. Bár nem jóízű, a fájdalmat rendkívül jól enyhíti.
 • A konyhasó is működik. Egyszerűen adjunk egy pohár vízbe kevés konyhasót, és ezzel öblögessünk.
 • A rozmaring is segít fogfájás ellen. A szárított levelek ugyanis a szegfűszeghez hasonlóan olyan illóolajokat tartalmaznak, amelyek a szájban lévő baktériumokat elpusztítják, és következésképp csillapítják a fogfájást.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Mindenképp azt tanácsoljuk azonban, hogy fogfájásnál mielőbb keressük fel a fogorvost, mert az összes lehetőség csupán enyhítheti a fájdalmat, de a problémát nem oldja meg, csak egy kicsit elviselhetőbbé teszi. Ezek a módszerek tehát csak rövid távon hatnak, hogy kibírjuk az éjszakát vagy a napot, amíg eljutunk a fogorvoshoz. Erős fájdalom esetén előnyös lehet több módszert egymással kombinálni.

Ehhez a cikkhez 3 hozzászólás

 1. Nálam a szilvapálinka vált be a legjobban

 2. Ez mind mind hazipraktika.A szalicilrol szo nem esett.patikaban kaphato szalicilsav kis gezdarabra rateve benedvesitve csodat tesz.akinek ez sem eleg az szivjon marihona aljat vagy opiumot

 3. szécsi máté

  én feketeborst rágtam ketté és bele nyomtam a fogambe és nagyon jo persze 5 percig fáj zsibbad de utána már nem.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*