fbpx

Mi károsíthatja a májat? Miért vigyázzunk az egészségére?

Egy fehér köpenyes orvos a két kezében egy imitált májat tart.

A máj az egyik legfontosabb szervünk. Nagyon sok funkciója van és rengeteg feladatot lát el, éppen ezért nagyon fontos, hogy vigyázzunk az egészségére. A szervezet méregtelenítési folyamata is a májban zajlik, de itt tárolódnak a vitaminok és ásványi anyagok is, melyeket kiegészítők vagy táplálékok útján viszünk be a szervezetünkbe. A máj állapotát alapvetően befolyásolja az, hogy milyen ételeket veszünk magunkhoz és milyen italokat fogyasztunk.

A májunk nagyon könnyen regenerálódik, de a végtelenségig nem lehet túlterhelni és mérgezni. Sok olyan dolgot, bűnt követhetünk el a májunk ellen, melyek megbetegíthetik. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mire is ügyeljünk, milyen hatások, életmódbeli tényezők és szokások okozhatnak zavart a májunk működésében.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A víz a szervezetünk méregtelenítéséhez is nélkülözhetetlen. A májnak elegendő mennyiségű folyadékra, vízre van szüksége ahhoz, hogy ellássa a feladatait, többek között, hogy a méregtelenítést elvégezze. Ha nem iszunk eleget, a májunk könnyen megbetegszik.

A nagy mennyiségű alkoholfogyasztás nagyon egészségtelen, és ezt a máj sem tolerálja hosszútávon. Az alkohol gyulladást generál a szervezetben és a májban is, ha pedig ez krónikussá válik, oka lehet a májcirrózis és az egyéb májbetegségek kialakulásának.

A dohányzás nemcsak tüdőrákot, hanem májrákot is okozhat. A dohányfüst oxidatív stresszt okoz a szervezetben, ez pedig nagy nyomást helyez a májunkra is, hiszen azt a rengeteg mérgező anyagot mind ki kell választania, egy idő után azonban már képtelen lesz megbirkózni ezekkel a feladatokkal és megbetegszik.

Az elhízás is okozhat májpanaszokat. A felesleges zsír ugyanis a májunkban raktározódik. Ezek a zsírsejtek azonban mérgező fehérjéket bocsátanak ki, ami károsan hat az egészségére, sőt akár daganat kialakulásához is vezethet.

Az esti nagy lakomák is nagy nyomást helyeznek a májra, amit hosszútávon szintén nem tolerál ez a szervünk. Ha csak tehetjük, este lefekvés előtt csak könnyű vacsorát fogyasszunk. A cékla és a sárgarépa kifejezetten jót tesz a máj egészségének.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük