Emberi szájból kijövő két, zöld, fintorgó szörny - utalás a rossz leheletre.

A szájszag meglehetősen kellemetlen dolog – nemcsak az érintett, hanem a közvetlen környezete számára is. A kivételes esetekben érződő szájszagot – például fokhagymás ételek fogyasztása után – mindenkinek megbocsátják. A krónikus szájszag azonban minden további nélkül elősegítheti egy ember szociális elszigetelődését. Ennek nem kell így lennie, hiszen a kellemetlen lehelet okát a legtöbb esetben viszonylag gond nélkül meg lehet találni, és végül megszüntetni.

A legtöbb esetben (90%-ban) olyan szájszagról van szó, amelyet a száj-, orr- és garatüreg zavarai – és nem gyomorproblémák, ahogy sokan feltételezik – váltanak ki. Az érintettek csupán 10%-a szenved úgynevezett halitózisban. A szájszagnak ennél a speciális formájánál a kellemetlen szag nemcsak a szájból árad, hanem az orrból is, vagyis a szájszagot csukott szájnál, pusztán orrlégzésnél is érezni lehet.

A szájszag valódi oka

A fogínygyulladások és/vagy szuvas fogak gyakran vezetnek szájszaghoz. Éppígy a krónikus orrmelléküreg-gyulladások, a csökkent nyál, élelmiszer-intoleranciák (pl. tejérzékenység) és az emésztőrendszer problémái is felelősek lehetnek a rossz szájszagért. Mindezeket azonban a szájszag valódi okának a tüneteként kell tekintenünk, a valódi ok pedig nem más, mint a nem megfelelő táplálkozás és az egészségtelen életmód.

Szájszag mint a zavart szájflóra jele

Normál esetben egy egészségesen táplálkozó ember szájüregében aerob (oxigént használó) baktériumok élnek. Ezek megakadályozzák az anaerob (oxigén nélkül élő) rothasztó baktériumok korlátlan elszaporodását. Ha azonban a száj- és garatüregben szinte kizárólag a rothasztó baktériumok számára kínálunk ideális létfeltételeket – főleg nem megfelelő szájhigiéniával – akkor az aerob baktériumok visszaszorulnak. A szájflóra egészséges egyensúlya felborul, és szájszag keletkezik.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A szájöblítő nem megoldás

Ha erős fertőtlenítő szájöblítőket használunk, ezek bár megölik a nemkívánatos rothasztó baktériumokat, de ugyanígy a kívánatos aerob baktériumokat is, amelyek az egészséges szájflóra részei. Sokan tartósan alkalmazzák az állítólag hasznos szájöblítőket, ami hosszú távon mellékhatásokhoz vezethet és nem jelent megoldást a szájszag ellen.

Ezen kívül a fehérjében gazdag és savképző táplálkozás, a gyógyszerek és az alkohol, a dohány és a koffein túlzott fogyasztása nemcsak a szájflórát károsítja, hanem az egész emésztőrendszer baktériumegyensúlyát. A csupán száj- és garatüregre korlátozódó kezelés ezért nem vezet minden esetben sikerhez és kellemes illatú lehelethez.

Ehhez a cikkhez 1 hozzászólás érkezett

  1. Pingback: Kamillatea – hatása és alkalmazása | Gyógyszer Nélkül

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*