fbpx

Mi történik, ha nincs elegendő C-vitamin a szervezetünkben?

C-vitamint tartalmazó zöldségek és gyümölcsök.

A C-vitamin nagyon fontos szerepet játszik a szervezetünkben, hiszen több testi funkcióban is kiemelkedő szerepe van. Sok jele van annak, ha hiányt szenvedünk ebből a vitaminból. Lássuk, melyek ezek.

A C-vitamin egy vízben oldódó vitamin. Mivel a szervezet nem tárolja és a felesleg ki is ürül a szervezetből, így mindennap nekünk kell gondoskodni ennek az antioxidáns vitaminnak a beviteléről. Sokan azt hiszik, hogy a C-vitaminnak a legjobb természetes forrása csakis a narancs, pedig sok más gyümölcs és zöldség is bővelkedik ebben a vitaminban. Például a kivi, az ananász, a paprika, a kelbimbó, a brokkoli vagy a kelkáposzta.

Az ínyt nagyrészt kollagén alkotja. Éppen azért válik annyira érzékennyé, ha nincs elegendő C-vitamin a szervezetünkben, mivel ez a vitamin segítséget nyújt a kollagénépítésében. A fogínyvérzés is jelezheti ennek a vitaminnak a hiányát, hiszen ha csak kevés van ebből a vitaminból a szervezetünkben, az vérzékenységet okozhat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Ha valaki gyakran küzd orrvérzéssel, akkor is gondolnia kell ennek a vitaminnak a hiányára.

Ha szép és fényes a haja, akkor ez jó jel, hiszen azt mutatja, hogy egészségesen étkezik. Ha valakinek túl száraz a haja, annak oka lehet, hogy nem visz be elegendő C-vitamint a szervezetébe, pedig ennek kitüntetett szerepe van a kollagénépítésében. Kollagén hiányában pedig sem a bőr, sem a haj szerkezete nem lesz megfelelő.

A C-vitamin fontos az immunválasz kialakításában és a sebgyógyulásban is. Ez a vitamin elősegíti a kollagéntermelést és a szövetek gyógyulását is felgyorsítja. Ezért javasolják műtét után a C-vitamin fogyasztását.

A C-vitamin elősegíti a vas felszívódását. Ha valaki nem fogyaszt elegendő C-vitaminban gazdag táplálékot, akkor akár vérszegénységgel is számolnia kell.

A kollagén tartja rugalmasan a bőrt, és segít a korai ráncosodás megelőzésében. Azért van az, ha valaki nem eszik elegendő C-vitaminban gazdag táplálékot, akkor a bőre petyhüdtté és ráncossá válik. A C-vitamin egyik szerepe, hogy a bőrt puhán és rugalmasan tartsa.

1 hozzászólás

  1. Kiss Magdolna

    C vitaamin nagyon sok kiszerelésben,por-tabletta,inj. formában kapható.Mégis mennyi az az adag amire egy felnőtt (idős)szervezetnek szüksége van?Kúraszerüen vagy időszakonként(és az milyen….) vagy folyamatosan-fogyasztható?

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük