Kis lábasban forró, meleg, tartalmas leves, melyet épp megkóstol valaki.

Bizonyára Önnel is előfordult, hogy a téli hónapokban képtelen volt ellenállni a finomabbnál finomabb falatoknak, még akkor is, ha tudta, hogy megálljt kellene parancsolni. Még a kutatók sem tudják pontosan, hogy a hideg időszakban történő vágy a nagyobb étkezésekre egy olyan ösztön, amely azt súgja, hogy együnk, hogy felmelegedjünk, hogy túléljük a hideg időjárást, vagy azért eszünk zsíros és kalóriadús táplálékokat ezekben a hónapokban, mert egész egyszerűen az ilyen ételek érhetők el ebben az időszakban. Most olyan tippeket olvashat, amelyek segítséget nyújtanak, hogy egész évben tartani tudja az étkezési szokásait, és még télen is csak ritkán csábuljon el.

Számtalan tanulmány készült arról, hogy a hideg, téli időszakban elfogyasztott édes és magas zsírtartalmú ételek elfogyasztásával az agy csupán a boldogság érzetét szeretné megtapasztalni. Pedig ezt más, egészséges élelmiszerek elfogyasztásával is elérhetjük. Például érdemes ebben az időszakban sok olyan táplálékot enni, amelyek omega-3-zsírsavakban gazdagok, hiszen ezekről kimutatták, hogy hangulatnövelő erejük van. Egyen fehérjében gazdag ételeket, mert ezek fokozni tudják az elégedettség érzetet.

Ha édességre vágyik, igyon meg egy bögre forró csokoládét – de csak mértékkel és alkalmanként –, amely nemcsak a szívbetegség kialakulásának kockázatát csökkenti, de növeli a jó koleszterin szintjét és a hangulatot is. Igyon egészséges forró italokat, amelyekről bebizonyosodott, hogy boldogabbá tesznek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Kutatások igazolják, hogy ősszel és télen sok-sok kalóriadús táplálékot veszünk magunkhoz és ilyenkor a legalacsonyabb a fizikai aktivitás szintje is. Pedig pont ebben az időszakban kellene keményebben edzenünk, ha már nem bírunk ellenállni a csábító falatoknak. Sokan ilyenkor hagynak fel a testedzéssel és tavasszal sanyargatják magukat, amikor a testünknek rengeteg energiára van szüksége. Ezért mindenképpen az lenne a legideálisabb, ha az év minden évszakában ugyanúgy helyesen étkeznénk, és a sport is az életünk részévé válna.

Egy tanulmány arról számolt be, hogy télen több időnk van a szeretteinket meglátogatni, akik a hagyományos, magyar ízekkel próbálnak nekünk kedveskedni. Sokan – még ha az egészséges életmód útjára is léptek már – nem akarják a szeretett rokon meghívását és ételeit visszautasítani, mert ezzel úgy érzik, mintha a rokon iránt érzett érzelmeket, szeretetet utasítanák el. Mégis érdemesebb az egészséges táplálékokhoz ragaszkodni, hiszen csak így őrizhetjük meg az ideális alakunkat és az egészségünket is.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*