fbpx

Miért kapcsolja ki a tévét elalvás előtt?

Televízió és a távirányítója.

Sokan sokféleképpen pihenik ki a nap fáradalmait. Van, aki zenét hallgat, vannak olyan személyek, akik addig olvasnak, amíg rájuk nem tör az álmosság, azonban sokan a televíziót szeretik nézni elalvás előtt.

A legutóbbi kutatások azonban azt bizonyítják, hogy bizony nem egészséges úgy elaludni, hogy közben szól a tévé. Többek között azért sem, mert a készülékből áramló hangok és fények megzavarják a szervezet cirkadiámritmusát, illetve hatására csökken a melatonin nevű hormon termelése, ami szintén megakadályozza a mély és pihentető alvást.

Az, hogy a tévé segít elaludni, csak illúzió. Lehet, hogy tévénézés közben hamar lecsukódik a szeme, de ez az alvás egyáltalán nem pihentető, és ezért érezheti magát másnap levertnek és fáradtnak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Sok tanulmány számol be arról, hogy az éjszakai televíziózás kockázati tényezője lehet a súlygyarapodásnak, illetve annak is, ha valaki nem tud megszabadulni a súlyfeleslegétől. Ezt a megállapítást egy nagyobb kutatás is igazolta, melybe 43000 nőt vontak be.

Az esti televíziózás az alvásidőt is megrövidíti, ami nemcsak testi, hanem lelki tünetek kialakulásához is vezet, hiszen a felnőtteknek is legalább nyolc óra alvásra van ahhoz szükségük, hogy kipihenjék magukat és ne alakuljon ki semmilyen egészségügyi probléma.

A vizsgálatok során azt is megállapították, hogy azok a személyek, akik úgy alszanak el, hogy közben szól a tévé, sokkal hajlamosabbak az olyan betegségekre, mint például a mellrák. Ennek okaként a tévéből származó úgynevezett kék fényt okolják többek között.

Sok ember küzd fejfájással. És egyre többen már fiatalabb korban is panaszkodnak fejfájásra. Nem csoda, hiszen televíziót nézünk, számítógépet, tabletet, okostelefont használunk. Szinte egész nap használjuk ezeket az eszközöket, amelyek önmagukban is okozhatnak fejfájást. Ha valaki még este is televíziót néz, és úgy alszik el, hogy nem kapcsolja azt ki, szinte biztos lehet benne, hogy gyakran kell fejfájással megküzdenie. Éjszaka csöndre és nyugalomra van szükségünk és arra, hogy sötét legyen a hálószobában.

  1. Lantos Ferencné

    Mi a jobb, ha órákig rágodom a napi gondokon, vagy a TV pillanatokon belül elalszom ?????

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük