fbpx

Miért nem tudunk fogyni?

Faburkolaton kerek fekete-fehér csíkos szobamérleg felülnézetben, rajta két lábfej, a mérlegen "help" felirat.

Fogyni nem minden életkorban olyan egyszerű és könnyű feladat. Betegségek is állhatnak a hátterében annak, ha képtelenek vagyunk leadni a súlyunkból, de egyes gyógyszerek szedése is oka lehet a hízásnak és a fogyásképtelenségnek.

Az alvás nagyon fontos és lényeges, azonban az sem túl jó, ha keveset és az sem, ha túl sokat alszunk. A napi 5 óránál kevesebb vagy 10 óránál több alvás is oka lehet a hízásnak és annak, hogy képtelenek vagyunk megszabadulni a súlyfeleslegünktől.

Az éhséget és a jóllakottságot is hormonok szabályozzák, azonban ha felborul a bioritmusunk, akkor ezek sem működnek majd megfelelően.

Vízre minden embernek szüksége van. Ha nem iszunk elegendő vizet a nap folyamán, ez is oka lehet a hízásnak és annak, hogy képtelenek vagyunk megszabadulni a plusz kilóktól. Sok esetben nem is éhesek, hanem csak szomjasak vagyunk. Ha viszont összekeverjük az agyból érkező szomjúság- és éhségüzeneteket, akkor lehet, hogy több kalóriát veszünk magunkhoz, ami viszont hízással jár együtt.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az is okozhat hízást, ha túl sokat eszünk, vagy több táplálékot viszünk be a szervezetünkbe, mint amennyi kalóriát el tudunk égetni.

Az ülő munka és az inaktív életmód is oka lehet annak, ha nem tudunk fogyni. Ilyenkor ugyanis egyrészt annyit eszünk, amennyit nem tud feldolgozni a szervezetünk, azaz ha ülő munkát végzünk, akkor nincs szükségünk olyan sok kalóriára. Másrészt ha nem mozgunk, akkor az anyagcserénk is lelassul, aminek egyenes következménye a hízás, hiszen ilyenkor zsírt tartalékol a szervezet.

Az alkohol mértékkel fogyasztva még nem jelent gondot, azonban minden alkohol tartalmaz cukrot és extra kalóriát, ami zsír formájában raktározódik el a szervezetünkben, így ne csodálkozzunk, ha hízunk és nem tudunk fogyni.

Az érzelmi és a fizikai stressz is oka lehet a hízásnak. Sokan képtelenek enni stresszes helyzetben, viszont vannak olyan emberek, akik stresszevőnek tartják magukat és egy-egy idegesebb, feszültebb helyzetben előszeretettel fogyasztanak egészségtelen táplálékokat, ami nem segíti elő a fogyást, hovatovább hízáshoz vezethet.

 1. Szuhay Péter

  Nagyjából benne is volt a cikkben: ha éhes vagy igyál egy bögre vizet! Érdemes utána olvasni a glikémás index témakörnek és szorgalmasan enni a káposztaféléket. Nincs hagyománya, de érdemes pár tartalmas levesre rátalálni, máig emlékszem milyen finom volt a borscs moszkovszkaja vagy a szoljanka. A legegyszerűbbet, a scsi-t nem próbáltam.

  1. Deákné T Edit

   Sokszor ha szomjasak vagyunk az is éhségérzettel jár, de előbb igyál és ha még akkor sem múlik el az éhség csak akkor egyél.

 2. Koch Marianne

  Nálam halmozottan jelentkeznek az okok. Napi 5-6 óra alvás, az is csak két részletben, közte 1-1,5 óra közlekedéssel. Folyadékot sem fogyasztok kellő mennyiségben, a leveseket nem nagyon szeretem. A napi mozgás is csökkent a nyugdíjas léttel és az aktív sport elmaradásával. Megpróbálok jobban odafigyelni, mert nagyon felszaladtak a kilók!

  1. Bizony azok hamar felszaladnak, és annál nehezebben akarnak elhagyni bennünket. Talán nyugdíjasként több időt tud szánni magára, érdemes visszahozni a sportot az életébe, a szervezete biztosan meghálálja.

   1. Nyugdíjas korára az embernek lehet, hogy több ideje van magára, de már nem egészséges, már nemigen bír sportolni. Nekem is gondjaim vannak a mozgással az izületi artrózisom miatt. Évek óta sántikálok már, mert sem a combcsontforgók, sem a térdeim nem úgy mozognak, ahogyan kellene. Így sajnos én sem tudok eleget mozogni, marad a megszokott napi 1 óra torna helyett a séta. Egyébként én a változó korral szedtem fel a kilókat, bármit tettem nem állt meg, nemhogy lement volna! Pedig akkor még igencsak mozgékony voltam! – Nem értem hogyan lehet összekeverni az éhséget és a szomjúságok?! Annyira evidens mikor vagyok éhes, mikor szomjas! Az éhséget a gyomromban, a szomjúságot a szájamban érzem. Ennyi!

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük