Kollagén mikroszkópikus szerkezete.

A kollagén voltaképpen nem más, mint egy szerkezeti fehérje, amely különösen nagy mennyiségben található meg az emberi kötőszövetben, a bőrben, az inakban, a porcban és a csontokban. A kollagén egy görög eredetű szó, amely nem mást jelent, mint ragasztó. Valójában egy egyszerű húslevesben is rengeteg kollagén található, és ha rendszeresen fogyasztjuk, úgy a saját szervezetünkben is növelhetjük a kollagént.

Mivel a kollagén egy strukturális fehérje az emberi szervezetben, így rendkívül nagy szükség van rá a csont egészségének szempontjából, de lehetővé teszi, hogy az inak és porcok hosszú ideg egészségesek maradjanak, illetve a kollagén a köröm, a haj és a bőr egészségét is szolgálja.

A kollagén abban különbözik a többi fehérjétől, hogy specifikus aminosavakban gazdag. A kollagénfehérje glicint, prolint és hidroxi-prolint tartalmaz.

Amennyiben szervezetünk nem tartalmaz megfelelő mennyiségű kollagént, úgy különböző betegségek üthetik fel a fejüket. Az egyik ilyen az IBS. Kollagén hiányában a bőr szárazabbá, míg a körmök töredezetté válnak. Megjelenhet a narancsbőr és az arcbőrön a korai öregedés jelei – petyhüdt, ráncos bőr – is megmutatkoznak. Az ízületeknek is szüksége van kollagénre, hiszen ennek hiányában merevvé és fájdalmassá válnak.

A kollagénhiány izomtömegvesztést is okozhat, de a csontok ásványianyag-sűrűsége is jelentősen lecsökkenhet. Ha nincs elegendő kollagén valakinek a szervezetében, úgy magas vérnyomással is számolnia kell.

A kor előrehaladtával csökken a kollagén az emberi szervezetben, így azt pótolni szükséges. Hogyan növelhetjük a kollagént? Megfelelő fehérje bevitelével, hiszen ezek a kollagén építőkövei. Azonban a túl sok fehérje fogyasztása sem javasolt, hiszen ezek nem olyan gazdagok azokban a specifikus aminosavakban – glicin, prolin, hidroxi-prolin –, amelyekre szükségünk van.

A kollagént étrend-kiegészítő formájában is magunkhoz vehetjük. Létezik úgynevezett kollagén peptid, amelyet érdemes kúraszerűen fogyasztani. Ezt a port bele lehet keverni meleg vízbe, tejbe, de valamilyen gyümölcs és tej felhasználásával egy finom turmixot is készíthetünk belőle, amely egy remek napindító lehet.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*