fbpx

Milyen előnyei lehetnek az aranynak, a tömjénnek és a mirhának?

Arany, tömjén és mirha egymás mellett.

A címre pillantva talán nem is gondolná, hogy az aranynak – nem mint ékszer, hanem mint étrend-kiegészítő – lenne jelentősége az egészségre nézve, pedig ez így van. Az aranyat már 2500 évvel ezelőtt is gyógyszerként használták Kínában. Az arany mellett a mirha és a tömjén is nagyon értékes, hiszen számos egészségügyi előnnyel rendelkeznek.

Egy tanulmány arról számolt be, hogy a zöld tea vegyületeinek arany részecskékkel való kombinálása megsemmisítette a prosztata daganatos sejtjeit. Mindezt más, egészséges sejtek károsítása nélkül tette. A természetes elemi formában megtalálható arany semmilyen pozitív hatással nincs a test működésére. De az aranysó vegyületek, mint például a nátrium-aurotiomalát vagy az auranofin gyulladáscsökkentőnek bizonyultak és a szervezet által metabolizálhatók.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A tömjén jelen van parfümökben, füstölőkben, kozmetikai szerekben és az illóolajokban. Kutatások igazolják, hogy a tömjén sok betegség kezelésében eredményesen vethető be. Például a Crohn- betegség, a rheumatoid arthritis, a térd osteoarthritis vagy a gyulladásos bélbetegség kezelésében.

A tömjén nagyon hatékonyan be lehet vetni bőr betegségeknél is. Pontosabban jó lehetőségnek ígérkezik az emberi bőrben jelentkező gyulladás és szöveti átalakulás biológiai folyamatainak modulálására.

Az illóolaj helyi alkalmazása hatásos lehet gyulladás kezelésében, a szöveti gyógyulásban, az immunválasz kialakításában. Nem meglepő tehát, hogy sokan használják akné, pattanás és más bőrbetegeség kezelésére. Mielőtt használni kezdené a tömjén-illóolajat valamilyen bőrbetegségre, előtte mindenképpen konzultáljon bőrgyógyászával.

A mirha – csakúgy mint az arany – toxikus hatással van a ráksejtekre. Kutatók úgy vélik, hogy a mirhának ez a hatása a benne lévő szeszkviterpenoidként ismert vegyületnek köszönhető.

Hogyan képes a mirha felgyorsítani a gyógyulási folyamatot, például meggátolni a prosztata rákos sejtjeinek növekedését? Különböző tanulmányok arról számoltak be, hogy az antioxidáns vegyületeket tartalmazó mirha segít a gyógyulási folyamatok felgyorsításában, illetve segítséget nyújt a neuropátiás fájdalom csökkentésében.

A kutatók azt állítják, hogy az arany, a mirha és a tömjén elsősorban még csak állatkísérletekben bizonyított. Humán kísérletekre és eredményekre is szükség van ahhoz, hogy határozottan ki lehessen jelenteni, hogy ez a három anyag gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük