Madársaláta leveleire rámontírozva egy mosolygós magnéziumtablettákat tartalmazó gyógyszeres dobozka.

A magnézium mintegy háromszáz kémiai reakcióban játszik kiemelkedő szerepet. Amennyiben nincs elegendő ebből az ásványi anyagból a szervezetünkben, akkor nagyon sokféle tünettel kell számolnunk. Ilyen lehet az émelygés, a fáradtság, de még az étvágycsökkenés is. Vannak olyan betegségek, amelyek megnehezítik a magnézium hatékony felszívódását. Ilyen lehet a Crohn-betegség vagy a 2-es típusú cukorbetegség. Ahogy öregszünk, úgy a magnézium felszívódása is csökkenhet.

Ha valaki hosszú időn keresztül magnéziumhiányban szenved, úgy vérnyomás-növekedéssel kell számolnia, a magnéziumnak ugyanis vérnyomás-szabályozó hatása is van. Sőt segít fenntartani a megfelelő kalcium- és káliumszintet, márpedig ez a két ásványi anyag kulcsfontosságú a vérnyomás szabályozásában.

Ha nincs elegendő magnézium a szervezetünkben, akkor érezhetünk zsibbadtságot, de izomgörcsökkel is számolnunk kell. A magnéziumnak fontos szerep jut az izmok és az idegek megfelelő működésében, ezért mindenképpen kiemelt figyelmet kell szentelnünk ennek az ásványi anyagnak a pótlására.

Ha a táplálékainkkal elegendő magnéziumot viszünk be a szervezetünkbe, akkor a csontsűrűségünk is megfelelő lehet, ami nagyon jó, hiszen így elkerülhetjük a csontritkulással gyakran együtt járó csonttöréseket.

Kutatások igazolják, hogy azoknak a személyek, akik migréntől szenvednek, gyakran alacsony a szervezetükben a magnéziumszint. Náluk lassabb agyi aktivitást is tapasztalhatnak.

A magnézium, hatással van a központi idegrendszer működésére. Amennyiben nincs elegendő ebből az ásványi anyagból a szervezetünkben, úgy szorongás is úrrá lehet rajtunk.

Az emésztési panaszok nagyon kellemetlenek és sok esetben fájdalmasak is lehetnek. Már csak azért is fontos ügyelnünk a magnéziumbevitelre, mivel alacsony szintje akár még székrekedést is kiválthat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az alacsony magnéziumszint még alvási gondokat is generálhat. Ha ez rendszeresen előfordul velünk, akkor a sorozatos kialvatlanság fáradtságot és kimerültséget is okozhat.

A szívünkre egy izomként is tekinthetünk. Ha alacsony a magnéziumszintünk, úgy szívritmuszavarokkal is számolnunk kell. Ha ilyen tünete van, mindenképpen növelni szükséges a magnézium szintjét.

Milyen táplálékokkal vihetünk be magnéziumot a szervezetünkbe? A sötétzöld leveles zöldségekkel, az avokádóval, a babbal, a lencsével, a qionoával, az étcsokoládéval, a diófélékkel és a magvakkal.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*