fbpx

Mit kell tudni a cukorfüggőségről?

Fiatal lány nagy tábla csokoládét eszik a kanapén.

A cukorfüggőség nagyon is valóságos és nem egy kitalált betegség. Hozzáértők szerint a cukorfüggőség éppen olyan, mint a kábítószer-függőség és az elvonási tünetek is ugyanolyan kellemetlenek mind a két esetben. A különbség annyi, hogy a cukor nem tiltott, azt bárhol és bármikor szabadon meg lehet vásárolni.

A cukorevés sok ember számára egy örömteli tevékenység, hiszen elősegíti a dopamintermelést, amely boldogságot okoz. A cukor és a szénhidrátok kis mennyiségben hatékony energiaforrásnak számítanak, azonban a felesleg a vércukorszintet veszélyesen megemeli.

Egy tanulmány szerint a nyolcvanas évek óta mintegy negyven százalékkal emelkedett meg az emberek cukorfogyasztása. Ez azért veszélyes, mert a cukor rendszeres fogyasztása megváltoztatja a gén expresszióját, a dopamin receptorokat, és idővel egyre több és több cukorra van szükség a kellemes élmények elérésért éppen úgy, mint a kábítószer-élvezőknek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Amennyiben valaki megpróbálja csökkenteni a cukoradagját, éppen olyan elvonási tüneteket tapasztal, mintha valamilyen szenvedélybetegséget okozó más szerről akarna leszokni. A cukormegvonási tünet sokszor gyakran olyan érzelmi válaszokat tartalmaz, mint a szorongás, a depresszió, a harag, az ingerlékenység vagy a hangulatváltozások. A fizikai tünetek közé tartozik a fáradtság, a fejfájás, a szédülés, az influenzaszerű tünetek és a remegés. Más változások is előfordulhatnak, mint például sóvárgás, étvágyingadozások, álmatlanság vagy az alvási minták változása.

A cukorfüggőség felszámolásának a legjobb módja az, ha valaki fokozatos kezdi el csökkenteni a napi adagját. Cserélje le a cukros ételeket olyan egészséges táplálékokra, mint a zöldségek, amelyek csak minimális cukrot tartalmaznak. Sajnos a gyümölcsök nagy része is tiltólistán szerepel, legalábbis a kezdeti időkben, később azonban ismét be lehet iktatni ezen gyümölcsök fogyasztását, de a nagyon édeseket érdemes ekkor is elkerülni. Ezzel a módszerrel elkerülheti a cukorelvonással együttjáró kellemetlen tüneteket, miközben egy új, egészséges életmódba kezd bele.

Az elvonási tünetek enyhítésében segítséget nyújthat, ha sok folyadékot – gyógyteát, vizet – fogyaszt és a rendszeres testmozgás is sokat segíthet a függőség megszüntetésében.

  1. Zsoldos Bence

    Személy szerint sok szénhidrátot fogyasztok, többek között sok gyümölcsöt, noha ezekben fruktóz van Édesítő szerem a Xilit aminek a GI értéke csak 7. Az agy szénhidrát szükséglet magas, ezért vigasztalom magam. A HbA1c értékem 6,1, ez talán még elfogadható.A kenyér, sütik krumpli bevitelét erősen korlátoztam Közismert a csokoládé kedvező hatása, ezért csak 97%-os csokoládét fogyasztok. A cikk sajnos nem tér ki az édesség kívánás alap okára. Fontosnak tartom ennek magyarázatát következő cikkükben! “Édes élet”.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.