fbpx

Mitől alakul ki a felfekvés?

Ágyban fekvő idős nénin igazítja a takarót egy fiatal, mosolygós nővérke.

Mi a felfekvés?

A felfekvés egy szövetkárosodás, amely hosszan tartó nyomás hatására keletkezik. Ez a folyamat dörzsöléssel tovább befolyásolható negatív irányban. A felfekvésnél tehát egy bőrdefektusról van szó, amely többnyire a saját test súlyának nyomásától jön létre a hosszas fekvéstől, de belülről a csontnak a szövetre gyakorolt nyomása is kiválthatja. Ezért a felfekvést nyomásfekélynek is nevezik. Ilyen nyomásfekélyek a folyamatosan ülő vagy fekvő, mozdulatlan betegeknél alakulnak ki. Az idősebb személyek a bőr elváltozásai, a csökkent mozgékonyság és az érzékenység miatt különösen gyakran érintettek ezekben a krónikus sebekben.

Egy felfekvés különböző nagyságú és mélységű lehet. Ezek a sebek rendszerint elfertőződnek. Ez oda vezet, hogy a gyógyulás nemritkán hónapokat vesz igénybe. A nagyon mély fekélyeknél gyakran nem kerülhető el a sebészeti beavatkozás, az elhalt sejtcsoportokat el kell távolítani.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Hogyan jön létre a felfekvés?

A felfekvés kialakulásának fő oka a beteg mozdulatlansága. Ezáltal nincs lehetősége, hogy az ülés vagy fekvés okozta nyomást, ami bizonyos időn belül létrejön, mozgással kompenzálja. Ez a nyomás összenyomja a szövetet ellátó ereket. A következmény hiányos vérellátás, így a tápanyagban és oxigénben gazdag vér nem tud a sejtekhez szállítódni. Ha egy behatárolt bőrterületen tartósan fennáll a nyomás, az érintett testi sejtek elhalnak, az idegsejtek pedig már lényegesen korábban visszafordíthatatlanul károsodnak.

Az artériás mellett a vénás keringés is megszakad. Ennek következtében a savas anyagcseretermékek nem szállítódnak el. Ezeknek a savas anyagoknak a felszaporodása a szövetben egészséges embernél egy reflexet vált ki, amely minimális mozgáshoz vezet. De a nyomásból eredő fájdalom is általában testhelyzetváltáshoz vezet. Idősebb és felfekvésben veszélyeztetett egyéneknél ez a reflex csak legyengült formában van jelen, így ők nem reagálnak a szükséges mozgással.

Ha a szövet túlsavasodik, a szervezet az erek kitágulásával reagál. Ez erősebb vérkeringéshez vezet, ami erős bőrpírban ismerhető fel. Ez az értágulat okozza a folyadék és fehérje kilépését a szövetbe, és elősegíti az ödémák és hólyagok kialakulását. Továbbá értrombózis jön létre. Máris kialakult a felfekvés. A felfekvés elleni matracok hozzájárulnak a megelőzéshez és a terápiához, de annak kell tekinteni őket, amik: segédeszközöknek. A gondos ápoló személyét nem helyettesítik.

 1. Fazekas Zsuzsa

  A gondos betegápolás mellett nem jön létre felfekvés! Gyakorlatból tudom. A mai intézeti ápolási hibák jele ez a súlyos baj. Régen antidekubitusz matrac nélkül, évtizedekig fekvőknél sem alakult ki! Ahol nincs elegendő szakszemélyzet az ápoláshoz-ma már szinte sehol sincs elegendő-ott szinte minden fekvőnél kialakul.

  1. Fellner Akos

   Teljes mertekben egyetertek. Edesapam (84+) halalaban komoly szerepet jatszott a korhazi felfekves sorann kialakult masodlagos fertozes. Hetente 1x jott a decubitus-team. Amikor mar romlott a helyzet. De semmi gond! 14 milliard HUF migransellenes kampanyra van. Az ANTSZ pedig magyaraz: korhazi fertozesek mindenhol vannak. Par becsuletes korhazigazgato orvos kuzd, a tobbi az allasat feltve sunyin kefeli el az ugyeket. De nincs semmi gond. Hazank nagy orultjeit ugyis Grazban kezelik, ott nincs felfekves.

 2. Pusztai Pál

  Az én Édesanyám pár hónapja hagyott itt bennünket. 100 éves elmúlt, és az utóbbi hónapokban már nem tudott felkelni ágyából.Sajnos az utolsó kb. öt évében már pelenkázni kellett,és emiatt többször visszatérő húgyúti fertőzése volt.A legutóbbi miatt kórházba is került, ahol sajnos nem mozgatták eleget. A főorvos is csak úgy félvállról tanácsolta: mozgassák a nénit!Mégis a kórházban kialakult a felfekvés-seb a csípőcsontjánál, jó gyermektenyérnyi nagyságban, amit sajnos a legdrágább, öntapadó, impregnált kötözőszerrel sem tudtunk visszafejleszteni, csak lassítani.A lényeg: még mielőtt kialakulna a felfekvés az állandóan fekvő idős betegnél, LEGALÁBB KÉTÓRÁNKÉNT TESTHELYZETET KELL VÁLTOZTATNIA, SEGÍTSÉGGEL!! ÉJJEL, NAPPAL!! BAL OLDALON, MAJD HÁTON, UTÁNA JOBBOLDALON FEKÜDJÖN, ÉS VISSZA !! VAN ESÉLY A FELFEKVÉS ELKERÜLÉSÉRE !!

 3. Szokol Sándorné

  Az előttem szólóknak igaza van abban, hogy a kórházban keletkezik legtöbb esetben a felfekvés.
  Édesapám 98 éves korában került be a kórházba és pár hét alatt kialakult a felfekvés. Otthon is sokat feküdt előtte, de a gondos ápolás és mozgatásnak köszönhetően nem alakult ki.
  Ha fekvő beteg leszek, akkor ne vigyenek kórházba, mert ott egy öreget az eredeti betegségből kigyógyítják, de kap helyette egy másikat, a felfekvést. Margó

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük