fbpx

Ne vigyük túlzásba az alkoholfogyasztást!

Valaki két ujjal fogja egy sörrel teli mini korsó fülét.

Azt mindenkinek tudnia kell, hogy az alkohol mértékkel fogyasztva nem árt az egészségnek. Egy kutatás során még a pozitív hatásait is lejegyezték, ezzel ellentétben a mértéktelen alkoholfogyasztás egyáltalán nem tesz jót az egészségnek. Ha valaki eddig nem fogyasztott alkoholt és most úgy gondolja, hogy a mértékkel elfogyasztott alkohol csakis jót tehet az egészségének, a cikk hatására ne kezdjen el borozgatni vagy sört inni, mert ha a szervezete hosszú évtizedekig az alkoholmentes életet szokta meg, akkor nem biztos, hogy ezek a pozitív hatások érvényesülni fognak. A cikkben arról lesz szó, hogy a mértékkel fogyasztott alkoholnak lehetnek pozitív hatásai.

A kutatók azt is vizsgálták, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztásnak van-e egyáltalán valamilyen pozitív hatása a szervezetre, az egészségre. Egyes tanulmányok kifejezetten arról számoltak be, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás még akár csökkentheti is a szívbetegségek és az ebből eredő halálozások kockázatait. Más feljegyzések szerint még a cukorbetegség és a stroke kialakulásának a kockázatai is csökkenhetnek, de csakis akkor, ha nem csábulunk el még egy pohárka borra vagy egyéb alkoholos italra.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kutatások fókuszába a mértéktelen alkoholfogyasztás is bekerült. A leírások szerint a túlzott alkoholfogyasztásnak nagyon sok egészségi kockázata van, sokkal több, mint amennyi előnnyel a mértékletes alkoholfogyasztás bír.

A mértéktelen alkoholfogyasztás ugyanis számtalan betegség okozója lehet. A túl sok alkohol okozhat agyat érintő betegségeket, akár még agykárosodást is. A mértéktelen alkoholfogyasztás felelőssé tehető egyes daganatos betegségek létrejöttéért, a májbetegségek, a szívizom-károsodás, a magas vérnyomás kialakulásáért. A felmérések és kutatások azt mutatják, hogy a masszív alkoholfogyasztás jelentősen megnöveli az öngyilkosságra való hajlamot is.

Léteznek bizonyos betegségek és állapotok, amikor egyáltalán nem javasolt az alkohol fogyasztása. Egyértelmű, hogy aki áldott állapotba szeretne kerülni vagy már terhes, nem fogyaszt semennyi alkoholt sem. Ugyanilyen evidens dolog, hogy gyógyszerszedés mellett sem él senki alkohollal. Egyes betegségek mellett sem ajánlatos alkoholt fogyasztani, például ilyen a szívelégtelenség, a stroke, a hasnyálmirigyet és a májat érintő betegségek.

1 hozzászólás

  1. Szuhay Péter

    Volt Schirilla Györgynek egy leegyszerűsített szabálya: az ember mája egy adott menyiségű alkohollal képes megbirkózni egy nap alatt. A mennyiségre nem emlékszem, talán három féldeci volt? Aki töbet iszik, lassan tönkreteszi a máját. Kevésbé mennyiségi, inkább elvi megközelítésem: az indult el az alkoholizmus felé, aki azért iszik, hogy az ital hasson. Idáig nem szabad eljutni!

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük