fbpx

Otthoni szerekkel enyhíthetők a szúnyogcsípéses panaszok

Közeli felvételen egy szúnyog, amint az emberi bőrfelületen éppen csípéshez készülődik.

Ha allergiásak vagyunk a szúnyogcsípésre, létezik néhány házi módszer, amelyet alkalmazhatunk panaszaink enyhítésére. Ha gyorsan cselekszünk, biztosíthatjuk, hogy a duzzanatok ne terjedjenek ki és a viszketés hamar alábbhagyjon.

A szúnyogcsípés nem kellemes

Nyáron, amikor a nappalok melegek és az esték hosszabbak, szívesen tartózkodunk a szabadban – egy piknik a szabadban vagy egyszerűen szeretnénk nyugodtan könyvet olvasni a kertben, teraszon, esetleg elmegyünk úszni. Sajnos azonban a szúnyogok is ebben az évszakban aktívak. A szúnyogcsípések különösen szürkületkor jellemzők. Természetesen a kis rovarok, amelyek emberi vérrel táplálkoznak, minden más napszakban is csípnek, de a nőstények főleg szürkületkor éhesek, és ilyenkor nagyobb számban indulnak vadászni. A hím szúnyogok amúgy nem csípnek.

Ha nem is reagálunk allergiásan a szúnyogcsípésre, akkor is kellemetlen reakció lép fel. Erős viszketést érzünk, és kis duzzanatok képződnek a csípések helyén. Néhány óra vagy egy-két nap múlva a viszketés és a duzzanat eltűnik. Ha azonban allergiásak vagyunk a szúnyogcsípésre, hatalmas hólyagok képződhetnek, amelyek erősen viszketnek és fájdalmat is okoznak. Ha ízület közelében csípett meg a szúnyog, például az egyik ujjízületnél, ez akár mozgáskorlátozottsághoz is vezethet.

Egyes embereknek ízületi fájdalmai lesznek vagy keményedések képződnek. Az ő panaszaik valamivel tovább is tartanak, mint a nem allergiásoknál, mert a szervezetük nehezebben bontja le a mérget. Előfordulhat, hogy a csípés helye hegesedik.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A következő házi módszerek segítenek, ha allergiásak vagyunk a szúnyogméregre:

 • A panaszok gyorsan alábbhagynak, ha a csípést a lehető leghamarabb lehűtjük. Ehhez használhatunk hideg, folyó vizet, lehűtött dobozos italt, egy patak vagy egy tó vizét. Ha egy jégkockával dörzsöljük a csípés helyét, akkor is alábbhagy a viszketés, és a duzzanat nem lesz olyan nagy. Ugyanezt a hatást érjük el, ha egy mélyhűtött teáskanál hátoldalát nyomjuk a csípésre.
 • Ne vakarjuk a szúnyogcsípést, még ha nehezünkre esik is. A vakarózással csak elterjed a méreg, és baktériumok kerülhetnek a létrejött sebekbe, amelyek gyulladáshoz vezethetnek. Ha nem tudjuk megállni a vakarózást, használjunk bőrfertőtlenítő szert.

 1. Birtalan Judit

  “Engem nagyon szeretnek a szúnyogok” -szoktam mondani,mert az egész családban csak én szenvedek tőlük.A csípésük erősen viszket,hólyagos lesz és nagy obb területre terjed.Sajnos nem tudom elviselni az erős viszketést.
  Szeretnék kapni valakitől egy olyan hasznos, házilag megvalósítható tanácsot, amely távol tartaná tőlem a szúnyogokat.

 2. Mojzer Mária

  Sajnos engemet is nagyon szeretnek a szúnyogok,a
  férjemet meg sem csípik.Éjszaka,kész cirkusz van,ha felébredek,már több helyen megcsíptek.
  A hűtőből citromot veszek ki,kettévágom,és bedörzsölöm a csípések helyét,máskülönben reggelig nem tudnék elaludni.

 3. A körömvirág kenőcshöz hasonlóan borsmenta kenőcsöt készítettem. A szúnyogokat igencsak elriasztja. Döngicsélget körülöttem, és elrepül.
  Disznózsírban “megabárolok” sok mentát, lehűlni hagyom másnapig, majd megolvasztva kisüvegbe teszem. Ezzel kenem be magam. Horgász barátaim rendszeresen kérik A kenőcsöt 🙂

 4. Juhaasz kati

  Ha diofalevellel bedorzsoljuk a szabadon levo borfeluleteket,a szunyogok elkerulnek. regi recept.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük