fbpx

Óvakodjunk a hozzáadott cukroktól!

Asztalon különféle egészségtelen ételek: hamburger, sült krumpli, fánk, chips, kóla, színes cukorkák, sütemények.

A cukor önmagában még nem jelent veszélyt, azonban szinte minden élelmiszerhez hozzáadják, ezért is nevezik hozzáadott cukornak. Ha sok olyan ételt fogyasztunk, amelyekben hozzáadott cukor is van, akkor nem jut a szervezetünk elegendő tápanyaghoz, ellenben üres kalóriához igen, ami viszont oka lehet az elhízásnak. Minél több cukrot fogyasztunk, annál nagyobb az esélye nemcsak a hízásnak, hanem a rákos betegségek, a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulásának is.

A táplálékok tehát természetes vagy feldolgozott cukrot tartalmaznak. Ezek a szénhidrátok bekerülnek a szervezetünkbe, hogy energiát szolgáltassanak számunkra. A zöldségekben és a gyümölcsökben is vannak cukrok, de ezek természetes cukrok. Ezekkel sem szabad túlzásokba esni, azonban még mindig inkább egy marék szőlőt együnk meg, mint egy péksüteményt vagy egy szelet cukrászsüteményt.

A feldolgozott élelmiszerek roppant egészségtelenek, éppen ezért fogyasszunk ezekből minél kevesebbet, mivel mint már említettük, nagyon sok hozzáadott cukrot tartalmaznak. Kérdezhetnénk, hogy miért adnak szinte mindenhez cukrot. Többnyire ízfokozóként vagy azért, hogy ezek az élelmiszerek minél tovább megőrizzék a szavatosságukat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az egészségünk szempontjából nem szerencsés ilyen ételeket enni, hiszen semmilyen tápértékük nincs. Nincsenek bennük vitaminok és ásványi anyagok, viszont hízhatunk tőlük. Ráadásul a feldolgozott élelmiszerekkel nem az egészséges táplálkozást követjük.

Amennyiben sok feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, úgy jelentősen megnő a szervezetünkben a trigliceridszint is, ami viszont nagymértékben megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázatait.

A feldolgozott élelmiszerek tehát sok plusz cukrot tartalmaznak, és így aktívan hozzájárulnak a fogszuvasodás kialakulásához is, hiszen a cukor megnöveli a szájüregben azoknak a baktériumoknak a számát, amelyek nemcsak a fogakat teszik tönkre, hanem az íny egészségére nézve is rendkívül ártalmasak.

Amikor feldolgozott élelmiszert vásárolunk, minden esetben tekintsük meg a rajta lévő címkét, mivel ezen kötelező feltüntetni, hogy az adott termék mennyi cukrot is tartalmaz. Minél előrébb sorolják fel a cukrot az adott terméken, annál többet tartalmaz. Nem biztos, hogy úgy kerül feltüntetésre, hogy cukor, hiszen az adott termékben lehet glükózszirup, maláta, fruktóz vagy egyéb szirup, amely éppúgy ártalmas az egészségre, mint maga a cukor.

 1. Szné Váradi Gabriella

  Táplálkoznánk egészségesen ha az megfizethető volna, de nem az. Legalábbis egy olyan nyugdíjasnak, aki alig kap többet 100 ezernél! Gyümölcsre, zöldségre igen ritkán futja, mivel azok a legdrágább élelmiszerek. A fizetések sem érik el az állítólagos átlagot, mert abba beleszámolják a milliókat keresők jövedelmét is; valójában egy valóban átlagosnak mondható dolgozó 200 és 300 ezer közötti összegből él. Ahhoz, hogy egészségesen lehessen táplálkozni és még rezsire, ruhaneműre – sokaknak gyógyszerre -, némi szórakozásra is teljen, nettó 4-500 ezer forintra lenne szükség dolgozónak, nyugdíjasnak egyaránt.

  1. Ez nem teljesen van így, pl. sokkal olcsóbb a korpás keksz mint a fehér kenyér… Igenis meg lehet találni az alternatívákat, ha a megoldást keressük kifogások helyett. Nem beszélve arról, hogy az egészséges étrenddel mennyi gyógyszert is megspórolhatnánk… 😉

 2. Szuhay Péter

  A PET palackos üdítőkben vagy rengeteg cukor van, vagy gyanús édesítőszerek. Ha sikerül rászokni az otthoni teafőzésre és a cukor nélküli teázásra, hatalmasat nyerünk. Sok teát nyáron a mezőn szedhetünk, ez az utazást leszámítva ingyen van. A cickafark, az apróbojtorján, a diólevél és a csalán mind finom és egészséges.

 3. Bokor Marianna

  Csak egy kérdés. A gyógyszerek olcsóak? Kifogást mindig könnyebb találni, mint megoldást.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük