Megmosott, frissen leszedett fürtös paradicsom.

A burgonya közeli rokona, amiről nehéz eldönteni, hogy zöldség vagy gyümölcs. De ezt a vitát – hol máshol – az Amerikai Egyesült Államok bíróságán eldöntötték: bár a botanikusok szerint gyümölcs, az USA Legfelsőbb Bírósága 110 évvel ezelőtt eldöntötte a vitát, miszerint a paradicsom zöldség. Jogilag. Az indoklás szerint azért, mert az emberek zöldségként használják fel.

Valószínűleg a bírák is sokat fogyasztottak ebből az ilyen módon is híressé vált gyümölcsből, azaz – elnézést a tévedésért – zöldségből, mert éles látásuk csakis a benne lévő luteinnek köszönhető! Jó szem kellett ahhoz, hogy megállapítsák: a hamburgerben van saláta, ami zöldség, van hagyma, ami szintén az, tehát a paradicsom, amit szoktak beletenni – a ketchupról nem is beszélve – mi lenne más, mint szintén zöldség. Szegény paradicsom a vádlottak padján nem sok érvet tudott felmutatni gyümölcs mivoltát védendő – talán csak azt, hogy nem zöld, hanem piros, és ivóléként teljes mértékben beleillik a barack, narancs vagy alma által megkezdett sorba. Róluk meg ugye eddig egyetlen bíróság sem állította, hogy zöldségek lennének.

A paradicsom finom, bármilyen formában is fogyasztjuk. (Ezt nem cáfolta a nagytiszteletű legfelsőbb bíróság sem.) Ezen kívül – ellentétben például a vattacukorral, ami sokaknak szintén finom –, ha paradicsomot eszünk, számos jót teszünk szervezetünkkel. Valószínűleg nem lesz teljes a lista, de azért a fontosabb pozitív hatásokról érdemes pár szót ejteni.

A sok energiaitallal ellentétben a paradicsomtól valóban erősek leszünk és izmosak, mint Popey a spenóttól. Van benne kálium, ami azon túl, hogy fontos a szervezet elektrolitszintjének fenntartásához, a vér méregtelenítésében is segít. Ha már a méregtelenítésről van szó: a paradicsom a májra is jó hatással van.

A híresztelésekkel ellentétben a paradicsom közvetlenül nem gyógyítja a rákot, de sok olyan összetevőt tartalmaz, amely segít az emberi szervezetnek abban, hogy megakadályozza a mutáns sejtek szaporodását, illetve segít az immunrendszert helyzetbe hozni, hogy felismerje és elpusztítsa a daganatos sejteket. Ebben a likopin nevű karotinoidnak van jelentős szerepe.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A likopin főzés hatására „bomlik ki” igazán a paradicsomból, és zsírban oldódó antioxidáns, ezért ennek megfelelően érdemes fogyasztani, ha maximálisan ki szeretnénk használni szabadgyök-semlegesítő hatását.

Kutatások bizonyították, hogy a likopin sikeresen csökkenti az emésztőrendszeri és a tüdődaganatok kockázatát, de a nők is számíthatnak rá a méhnyakrák elleni küzdelemben.

A likopin nagy barátja a férfiaknak: jó eséllyel védi meg azokat a prosztatarák kialakulásától, amennyiben napi szinten beiktatják a paradicsomot az étrendjükbe. (Csak hogy meghozzam a kedvüket, kedves férfitársaim: a pizzaszósz is paradicsomos, a ketchupot lehet virslivel is enni, és ugye megbeszéltük, hogy zsírban oldódik…)

A likopin a szívet is óvja, sőt, a vérnyomást is csökkenti valamelyest. A likopin mellett a B-komplex vitaminjait, C-vitamint, A-vitamint, E-vitamint is bőven tartalmaz a paradicsom, így védi a sejteket az öregedéstől.

Erős izmokkal, fiatalos sejtekkel, egészséges prosztatával, vidám szívvel igazán a Paradicsomban érezheti magát, ha nem veti meg ezt a piros zöldséget – ami valójában gyümölcs!

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*