fbpx

Propolisz – a közösségi immunrendszer

Propolisz egy zárható, csatos üvegben és egy darabka belőle fakanálon egy sárga virág mellett. A háttérben különféle méztermékek.

Közösségi, mert a méhek a saját társadalmuk védelmére használják. Propolisszal vonják be a kaptárak felületét, de ezzel az anyaggal tömik ki a réseket, ezzel építkeznek, ragasztanak. A kaptárak magas páratartalma és a 30 °C feletti meleg igen kedvező életfeltételeket biztosítana a kórokozók számára. A méhek közé bekerülő vírusok, baktériumok, gombák végzetesek lehetnek az egész populációra, ezért olyan steril körülményeket kell teremteni, ami megakadályozza ezek szaporodását. A méhek a propolisszal sikeresen védekeznek a fertőzések ellen.

Érdekes – de ezzel együtt logikus és érthető –, hogy a méhpropolisz összetétele függ a földrajzi helytől, ugyanis különbözik a növényvilág, amiről a gyantás anyagot gyűjtik a méhek.

A propoliszt már az ókorban is ismerték, az egyiptomiak balzsamozásra használták – ugyanúgy, ahogy a méhek is teszik a kaptárakba betévedő, ott elpusztult rovarokkal.

A propolisz jó hatással van az egész szervezetre: sejtfiatalító, regeneráló hatású. Külső sérülések, sebek, pattanások kezelésében is sikeresen alkalmazható. Hatékonyan csillapítja a fájdalmat és a lázat. Vírus-, gomba- és baktériumölő hatású, így a propolisz káros mellékhatások nélkül, természetes antibiotikumként használható. A méhészek régóta használják saját egészségük védelmére, például egy darabka propolisz elszopogatása megvéd a torokgyulladástól, vagy hamar megszünteti azt. Ugyanígy megvédi a fogakat a szuvasodástól, illetve a szájüregi gyulladásokat is megszünteti.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A propolisz az emésztőrendszeri problémákra is jó hatással van, hogy csak egyet emeljünk ki ezek közül: csökkenti a vastagbéldaganat növekedését. Értágító hatása révén szabályozza a vérnyomást, frissítően hat a közérzetünkre.

Férfiaknál a prosztata gyulladásos betegségei és a húgyúti fertőzések kezelhetők sikeresen, de merevedési zavarok esetén is sikeresen alkalmazható – ebben az esetben külsőleg is alkalmazva. (Propoliszos mézet kell masszírozni a hímvesszőbe.)

Hosszan lehetne sorolni az emberi szervezetre gyakorolt pozitív hatásait ennek a csodálatos anyagnak – de most nézzük át azt is, hogy milyen módon juthatunk hozzá, ha nem vagyunk méhészek.

Alapvetően kétféle módon kerül forgalomba a propolisz mint termék: kapszulában, illetve alkoholos tinktúra formájában. Amíg a kapszulás változat csak belsőleg használható fel, addig a tinktúrát külsőleg és belsőleg is alkalmazni lehet, ezen kívül az alkoholban oldott propoliszt a szervezet is jobban tudja hasznosítani.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük