Kistányéron egy vekkeróra, melyet késsel és villával szeletel fel egy hölgy.

Egyes ételek jó hatással vannak ránk, míg más táplálékok betegséget okozhatnak. Azt azonban lehet, hogy nem hitte volna, hogy még a gyors étkezés is rejthet veszélyeket magában. A habzsolva evés legfőképpen akkor okozhat cukorbetegséget, vagy szív- és érrendszeri betegséget, ha már egyébként is elhízottak vagyunk, magas a vércukorszintünk, magas a trigliceridszintünk és magas a vérnyomásunk.

A metabolikus szindróma a szívbetegség legnagyobb kockázati tényezője, amely akár még a dohányzás kockázati tényezőit is megelőzheti. Ha túl gyorsan étkezünk, az a kardiometabolikus egészség súlyos károsodását idézheti elő. A gyors étkezés nemcsak elhízáshoz, hanem a metabolikus szindróma kialakulásához is hozzájárulhat. A lassú étkezés ezért is döntő fontosságú az anyagcsere-szindróma megelőzésében. Azok az emberek, akik túl gyorsan esznek, több ételt is vesznek magukhoz, így nagy az esélye, hogy elhíznak. A gyors étkezés nagyobb glükózingadozáshoz vezethet, ami pedig inzulinrezisztenciát okozhat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az étel alapos megrágása az emésztésnek is jót tesz. A lassú rágás során az étel nyállal keveredik. A nyál lipáz enzimet tartalmaz, amely segít lebontani a zsírokat. A lassú rágás segíti az emésztési folyamatot a gyomorban és a vékonybélben, ahol maga az emésztés is sok energiát is igényel. A gyors étkezés még azt a veszélyt is magában hordozza, hogy a tápanyagok képtelenek lesznek rendesen felszívódni és hasznosulni.

Lassú étkezés közben ellazulhatunk, és ez segít jobban élvezni az ételeket és az ízeket. Akik lassabban étkeznek, kevesebb ételt fogyasztanak, így nem fenyegeti őket az elhízás veszélye sem. Lassú étkezés során a leptin kölcsönhatásba lép a dopamin neurotranszmiterrel az agyban, amely miatt étkezést követően jól érezzük magunkat. A gyors evőknél ilyen élmény nem alakul ki, mert nincs ideje ezeknek a hormonális kapcsolatoknak kialakulni.

Étkezés közben ne telefonáljon, ne olvasson újságot, ne számítógépezzen. Csak üljön nyugodtan és koncentráljon az ételre. Lazítson! Lélegezzen nyugodtan. Étkezés közben összpontosítson valami olyasmire, amiért hálás. Ne stresszeljen evés közben, mert a stressz fokozza az étvágyat. Legalább fél órát töltsön minden étkezéssel, ne kapkodjon, szánjon időt a reggelire, az ebédre és a vacsorára is.

Ehhez a cikkhez 1 hozzászólás érkezett

  1. A Leírtakkal mindenben egyetértek, és maradéktalanul igazolni tudom sajnos.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*