fbpx

Sírjunk vagy ne sírjunk?

Fiatal nő ül sírva a kanapén, kezében papírból készült széttört szív.

Gyerekkorunkban sokat sírtunk. És milyen jól tettük, hiszen ma már bizonyított tény, hogy a sírás nagyon is jót tesz az egészségnek. Ha visszatartjuk a könnyeinket, ha sokszor nem engedünk szabad folyást az érzelmeinknek, akkor annak előbb-utóbb az egészségünk látja kárát.

Sírni jó, mert megkönnyebbülünk, mert úgy érezzük, egy hatalmas lelki tehertől szabadulunk meg, és sokkal szebb színben látjuk a világot, ha alaposan kisírjuk magunkat. Mutatjuk is, hogy miért jó sírni és miért van olyan pozitív hatással az egészségre, ha kisírjuk magunkat.

A sírás amellett, hogy csökkenti a stresszt, még a szervezetet is méregteleníti. Amikor sírunk, endorfin hormon szabadul fel a szervezetben, amelynek nyugtató hatása van és enyhíti a lelki és a testi fájdalmat is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A gyász nagyon megterhelő a szervezet számára, hiszen egyaránt okozhat fizikai és lelki tüneteket. Kutatások igazolják, hogy a sírás a gyászmunkát is jelentősen megkönnyíti, hiszen segít jobban elfogadni a körülményeket, a kialakult helyzetet, így hozzájárulhat ahhoz, hogy a gyásznak ne legyen súlyosabb hatása, így talán még a depresszió ellen is megvédhet bennünket.

Sok alkalom van a sírásra. Sírhatunk, ha boldogok vagy ha szomorúak vagyunk, ha megijedünk valamitől, de akkor is, ha stresszesek vagyunk. A sírás nagyon is hatásos lehet, mivel segít visszaállítani azt a bizonyos érzelmi egyensúlyt.

A sírás az öngyógyítást is támogatja, aktiválja a paraszimpatikus idegrendszert, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy az egyensúly ismét helyreálljon a szervezetben.

A sírásnak kifejezetten nyugtató hatása van, hiszen nemcsak a fájdalmat enyhíti, hanem nagyon jó hatással van a lelki egészségre is. Talán mindannyian megtapasztaltuk már, hogy egy kiadós sírás után olyan érzés keríthet bennünket hatalmába, mintha mázsás lelki tehertől szabadultunk volna meg. Lehet, hogy amikor sírunk, úgy érezzük, hogy „szétszakad” a lelkünk, de amikor befejezzük, olyan könnyűnek érezhetjük magunkat.

 1. Székelyné Horváth Éva

  Nem tudom jó-e, de én könnyen sírok.
  Meglátok egy beteg, nyomorult kis állatot patakokban folyik a kónnyem. Természetesen nagyobb dolgoktól meg aztan pláne. És nagyon igaz megkönnyebbülök.
  Szerintem a nők hosszabb átlag eletkoraban ez is benne van, hogy sírnak, kiadjak magukból a fajdalmat. A ferfiak is sírhatnak, butasag az ellenkezőjere nevelni őket.

  1. Valóban, a sírás egyben stresszoldás is, amikor kiengedjük a “gőzt” magunkból. Ez az egészségre is komoly hatással van, mert ha hosszú távon bennünk maradnak a negatív érzések, a lelki sebek, megbetegíthetnek bennünket.

 2. Szurdoky Csilla

  Én könnyen elsírom magamat. Egy éve halt meg a férjem. Költöztem is. Sok stressz hatás ért egy év alatt. A húgom mindig rám szól, hogy ne sírjak. Szerinte depressziós vagyok, mert sokat sírok.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük