fbpx

Százféle betegség gyógyítója: pénzlevelű lizinka

Pénzlevelű lizinka ((Lysimachia nummularia) apró sárga virágai.

A pénzlevelű lizinka (Lysimachia nummularia) a középkorban nagy népszerűségnek örvendett, hiszen úgy tartották, hogy ez a gyógynövény legalább százféle betegséget képes gyógyítani. Latin fajnevét viszont onnan kapta, hogy a növény levelének alakja nagyon hasonlít egy pénzérmére. A gyógynövény a kankalinfélék családjába tartozik. Népiesen nevezik még fillérfűnek, pénzesfűnek, angyalrúgtafűnek és ínnyújtófűnek is.

A gyógynövény egész Európában elterjedt. Legfőképpen árokpartokon, vízpartokon, nedves talajú legelőkön és réteken találkozhatunk vele, de kiskertekben is felbukkan, ahol még dísznövényként is megállja a helyét, ugyanis hosszú kocsányokon lógó virágszirmai napsárgán virítanak. A növény érdekessége, hogy a levelei télen is zöldek, így valóban szép díszei lehetnek akármelyik kiskertnek. A gyógynövény kúszónövénynek számít. A pénzlevelű lizinka májustól egészen augusztusig virágzik. A növény maggal és legyökerező hajtásaival terjeszkedik.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A népi gyógyászat szerint a pénzlevelű lizinka alkalmas a hasmenés megszüntetésére, de főzete a köhögést is csillapítani tudja.

A gyógynövény gyulladáscsökkentő természetes antibiotikum. Használható külsőleg és belsőleg egyaránt. Mivel erős baktériumellenes hatással is bír, így régebben alkalmazták hasmenés és vérhas esetén is, de tüdőbetegségeket is eredményesen kezeltek a segítségével.

Külsőleg kezelhetünk vele különféle bőrbetegségeket, ekcémát, illetve a reumás testrészre felhelyezve csökkenti a kellemetlen tüneteket. A régebbi korokban előszeretettel alkalmazták fekélyek és nehezen gyógyuló sebek gyógyítására.

A gyógynövényből borogatást is lehet készíteni. Este kell vele borogatást végezni, amelyet aztán egészen reggelig a beteg testrészen lehet hagyni. Már egyhetes kezelés után is érezhető a borogatás pozitív hatása. A fájdalom eltűnik és a mozgásképtelenség is a múlté lesz. Hogyan készíthetünk belőle főzetet? Két kiskanálnyi szárított gyógynövényt le kell 2 dl vízzel forrázni, majd 15 percig hagyni kell állni és végül le kell szűrni.

A gyógynövényt fürdővízbe is tehetjük. Főzzön 1,5-2 liter vízben 4-6 evőkanálnyi gyógynövényt, majd szűrje le. Ezt a főzetet azonnal hozzá is lehet adni a fürdővízhez. A gyógynövényes forrázatban történő üldögélés szintén nagyon hasznos a reumatikus fájdalmak csillapítására.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük