fbpx

Szemvitaminok – A-vitamin, E-vitamin, C-vitamin, B-vitaminok

Asztallapon szemüveg, amelynek lencséin keresztül élesen látható a háttérben látható homályos táj.

Egyes vitaminoknak nagy szerepük van a szem egészségének fenntartásában. A legtöbb vitamin antioxidáns hatással is rendelkezik, ami nemcsak a szemet érintő gyulladásoktól, hanem az oxidatív stressztől is védelmet jelent.

A vitaminhiány megnöveli az egyes szembetegségek kialakulásának a kockázatait. Ilyen szembetegség például a szürkehályog, a glaukóma és az életkorral összefüggő makuladegeneráció.

Az egyik alapvető vitamin, amely a szem egészségét biztosítja, nem más, mint az A-vitamin. Ez a vitamin lehetővé teszi, hogy kevésbé jó fényviszonyok között is jól lássunk. Az A-vitamin hiánya éjszakai vakság kialakulásához is vezethet. Az A-vitamin a szaruhártya egészségére és működésére is pozitívan hat. A béta-karotinoidoknak is nagy szerepe van a szem egészségének fenntartásában, a béta-karotin ugyanis A-vitaminná alakul a szervezetben.

Az E-vitamin különösen erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Az antioxidánsok segítenek a szabad gyökök elleni küzdelemben, amelyeknek sejt- és szövetkárosító hatásaik vannak. Antioxidánsokra azért is van szükségünk, mivel a szabad gyökök károsítják a szemen belüli fehérjéket.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A C-vitamin egy másik olyan antioxidáns, amely segít megvédeni a szemet az oxidatív stressztől. Az oxidatív károsodás tehető felelőssé a szürkehályog kialakulásáért. Ez a vitamin mintegy negyven százalékkal csökkentheti a szürkehályog kialakulásának az esélyét.

A B-vitaminok közül a B6-, a B9- és a B12-vitamin kiemelkedő szerepet játszik a makuladegeneráció megelőzésében. Ezeknek a vitaminoknak a hiánya megnöveli a szürkehályog kialakulásának a kockázatait is. Hogyha pedig nincs elegendő niacin, azaz B3-vitamin a szervezetünkben, akkor a glaukóma előfordulási esélye nő meg. A glaukóma egy olyan szembetegség, amikor is folyadék halmozódik fel a szemen belül és ez nyomást gyakorol a látóidegre. Idővel ez nagymértékben károsítja a szem idegeit, ami akár még látásvesztést is eredményezhet.

A szem egészségének fenntartásához szükség van még luteinre és zeaxantinra, amelyek csökkentik a retinát érintő oxidatív károsodást. Nagy mennyiségben a zöld leveles zöldségek tartalmazzák ezt a két antioxidánst.

A retina, a sejtmembránok és a szem fehérjeszerkezetének egészségét biztosítja a cink. A cinket bevethetjük a látásélesség csökkenése ellen is.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük