fbpx

Szívkárosítók

Két női kéz tart egy piros szívet és egy kék sztetoszkóp végét, fadeszka háttér.

A szívünk a testünk motorja, amely szervünket nagyon sok minden károsíthatja. Többek között, az egészségtelen táplálkozás és az inaktív életmód az, ami árthat a szívünk egészségének. Mutatjuk is, mi minden árthat még neki.

Kutatások igazolják, hogy azok, akik valamilyen fogászati problémától szenvednek, nagyobb eséllyel lesznek szívbetegek. Azok a baktériumok ugyanis, amelyek a szájüregben találhatók és károsítják a fogakat, illetve ínygyulladást és más problémákat okoznak, nagy valószínűséggel jutnak be a véráramba, aztán gyulladást keltenek a szervezetben, ezt követőn pedig különféle szívbetegségek alakulhatnak ki.

Az éjszakai munkavégzés és a több műszakos munkarend szintén oka lehet a szívproblémák kialakulásának. Legfőképpen a szívroham kockázata növekszik meg jelentősen, amennyiben valaki éjszaka dolgozik vagy sokat éjszakázik. A több műszakos munkarend ugyanis negatívan hat a szervezet cirkadián ritmusára és ez árt a szívnek. Amennyiben nem lehet ezen változtatni, fontos, hogy sportoljon, egészségesen étkezzen és rendszeresen járjon el szűrővizsgálatokra.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A korai menopauza szintén oka lehet a szívbetegségek kialakulásának. Hozzáértők szerint azoknak, akik 46 éves koruk előtt esnek át a menopauzán, kétszer akkora esélyük van a szívinfarktus vagy a stroke kialakulására. Ebben szerepet játszhat a csökkenő ösztrogénszint, amely hormonnak védő szerepe van a szív- és érrendszerre.

Amennyiben valaki hat óránál kevesebbet alszik éjjelente, jóval nagyobb lesz az esélye a magas vérnyomás vagy a magas koleszterinszint kialakulására. Ha azonban több mint 9 órát alszunk, akkor pedig a cukorbetegség, az elhízás és a stroke esélye lesz nagyobb. Ezért szokták javasolni a napi 7-8 óra alvást a szakértők.

A magányos emberek nagyobb eséllyel szenvednek valamilyen szívbetegségben, legalábbis a kutatási eredmények ezt mutatják. Akiknek vannak barátaik, aktív a szociális életük vagy kutyatulajdonosok, kevesebb eséllyel lesznek szívbetegek, ellentétben a magányos emberekkel.

A hasi zsír is nagy veszélyeket hordoz magában. Az elhízás, különösen a zsigeri zsír megnöveli a vérnyomást, a koleszterinszintet, illetve az erek állapotára is negatívan hat, ami pedig különféle szívbetegségeket idézhet elő. A hasi zsír ellen a legjobb megoldás az egészséges táplálkozás és a testmozgás.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük