fbpx

Szokások, amelyek javítják a látást

Fekete keretes szemüveg, mellette felborult vitaminos tégelyből kigurult kapszulák, háttérben sárgarépa, zöld leveles zöldségek.

Ahogy öregszünk, úgy velünk együtt a szemünk is öregszik, azaz romlik az egészsége. Olyan betegségek alakulhatnak ki, mint a glaukóma, a makuladegeneráció vagy a szürkehályog. Azonban vannak olyan természetes megoldások, amelyek jelentősen lecsökkentik ezeknek a betegségeknek a kockázatait.

Kutatások igazolják, hogy egyes vitaminok és tápanyagok rendszeres fogyasztása hosszútávon nagyon is jót tesz a szemnek. Az egyik ilyen tápanyag az A-vitamin, amelyet a szem vitaminjának is szoktak nevezni. Az A-vitamin egy remek antioxidáns, amely kulcsfontosságú a szem egészségének fenntartásához. Hiányában éjszakai vakság és még vakság is kialakulhat. Sok A-vitamint tartalmaz a máj, a sajt, az olajos halak, az édesburgonya, illetve a sárgarépa.

A szemnek szüksége van C-vitaminra, amely szintén antioxidáns hatásokkal rendelkezik. Nagy mennyiségben tartalmazza a brokkoli, a grépfrút, a citrom, a narancs, a paradicsom, a paprika, a homoktövis és az eper is. Ez az antioxidáns segíthet csökkenteni a szürkehályog kockázatait is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Amennyiben valakinél már kialakult a makuladegeneráció, de rendszeresen fogyaszt E-vitaminban gazdag táplálékokat, úgy a betegség lefolyása sokkal lassabb lesz. Sok E-vitamint tartalmaz az olívaolaj, a magvak és a diófélék is.

A zöld leveles zöldségek tele vannak olyan tápanyagokkal, amelyek rendkívül jót tesznek a szem egészségének. Az egyik ilyen tápanyag a lutein, amely kiszűri a szembe jutó kék fényt és ezzel megakadályozza a retina károsodását.

Egyik vitamint se önmagában fogyasszuk. A legjobb, amit tehetünk, ha olyan multivitamint szedünk, amely tartalmazza ezeket a tápanyagokat és emellett rendszeresen eszünk friss és hazai zöldségeket, gyümölcsöket.

Mit tehetünk még a szem egészségének megőrzése érdekében? Amikor nyáron kimegyünk a kertbe, az udvarra, azaz kint töltjük a szabadban az időnket, ne csak a bőrünk, hanem a szemünk védelméről is gondoskodjunk. Hiszen a káros hatású UV-sugárzás nemcsak a bőrünkre lehet negatív hatással, hanem a szemünkre is. A magas UV-expozíció is oka lehet a makuladegeneráció és a szürkehályog kialakulásának. Viseljünk napszemüveget, amely védelmet jelent a káros hatású UV-fénnyel szemben.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük