fbpx

Talpreflexzóna-masszázs – enyhülés akár saját kezűleg

A talpon lévő reflexpontokat stimulálja egy terapeuta.

A talpreflexzóna-masszázs ma a legismertebb módszerek közé tartozik a relaxációs terápiák területén. Helytelen volna azonban kizárólag relaxációs módszernek tekinteni.

Ez a masszázstípus is – ahogy sok más módszer, amelyeknél meghatározott pontokat stimulálnak az emberi testben – az ázsiai térségből származik. Ismert például Indiából, de a hagyományos kínai medicinából is. A módszer elvei azon alapulnak, hogy az emberi talpon számos reflexpontok találhatók, amelyek a szervezet egy-egy területével, egy-egy szervével vagy más elemével vannak összeköttetésben energiapályákon keresztül. Csupán stimulálni kell ezeket a pontokat nyomással vagy masszírozással, hogy lazító vagy gyógyító hatást érjünk el a test megfelelő területén.

Így a talpreflexzóna-masszázst sokféle, úgynevezett civilizációs betegségnél alkalmazhatjuk. Különösen a pszichoszomatikus panaszoknál, amelyek például a stressz révén fokozottan jelentkeznek, bizonyult ez a masszázs nagyon jó relaxációs módszernek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az alternatív gyógyászat ugyanakkor sok egyéb hatást is tulajdonít a talpreflexzóna-masszázsnak. Eszerint például a hátpanaszok a talp gerincoszloppal és a hát izomcsoportjaival összefüggő pontjainak célzott nyomásával enyhíthetők, vagy akár teljesen gyógyíthatók. A modern orvostudomány ezen a területen szkeptikus, abban azonban egyetértés van, hogy a talpmasszázs a szervezetben előforduló enyhe panaszoknál eléri hatását. A talpon lévő reflexpontok stimulációjával például serkenthető a szív- és érrendszer, javítható a vérkeringés, és elősegíthető a méreganyagok kiválasztódása a szervezetből. Így ez a masszázsforma hatékonyan támogatja a hagyományos kezelési módszereket is.

A talpreflexzóna-masszázs elvei ősrégiek. Már az ókorban abból indultak ki, hogy a mezítlábas futás bizonyos talajokon kedvez az egészségnek. Alapjában véve a Kneipp-féle vízben járás sem más, mint egy talpreflexzóna-masszázs más pozitív hatásokkal összekötve, amelyeket például a hideg víz vált ki.

Ebben a masszázsban az a jó, hogy ennek a terápiaformának a végzéséhez nincs szükség szakemberre, illetve terapeutára. A bárhol elérhető talpreflexzóna-térképek alapján magunk is tájékozódhatunk a talp egyes pontjairól, és végül elvégezhetünk magunkon egy talpreflexzóna-masszázst.

 1. nagyidai miklosne

  Az általános leírást megtaláltam. Konkrétan a talppontok megjelölését szeretném tudni. Erről volt egy füzetem “anno” valakinek kölcsön adtam, azóta nem tudom beszerezni ezt a “füzetet”. Köszönöm a segítséget.

 2. Mátyás Vilmos

  A talpmasszázs jótékony hatását saját testemen tapasztaltam meg. Egyik alkalomkor elkísértem a feleségemet a csatkovácshoz, hogy a kimozdult gerincét helyrerakják. Amíg őt kezelték, a csontkovács felesége felajánlott egy talpmasszázst. Kezdetben idegenkedtem tőle, de mivel rossz alvó vagyok,beadtam a derekam. Pár perc talpmasszázs után békésen elaludtam, és pihenten ébredtem. Azóta rendszeresen igénybe veszem ezt a kellemes kezelést. Feleségem megtanulta ezt a kíméletes technikát, azóta rendszeresen alkalmazza a talpaimon. Amikor neki vannak panaszai, a reflexpontokat mutató képeket nézve, jómagam is talpmasszázzsal könnyítek az ő panaszain.
  Nagyon hatásos!

 3. Marsi Imréné

  Reflexológusként ajánlom !

  Ha lehetséges, végezzen el alapfokú tanfolyamot ! A terápia, valóban nagyon hatásos, kíméletes.
  De: Itt is vannak szabályok ! Nem elég a ” pontok ismerete ” !
  Tudni kell azt,kit lehet,és kit nem ! A masszázs erőssége, iránya, szóval, hosszú a lista ! Bemelegítéssel kezdünk,hideg talpat,áldott állapotban lévőt, rákos személy4 TILOS ! ETIKAI KÓDEX ! BETARTANDÓ !!..

 4. Pingback: Távol-keleti gyógyászat: inkább megelőzni, mint gyógyítani | Gyógyszer Nélkül

  1. Önmagában az időskor nem akadály, inkább bizonyos egészségi állapotokban ellenjavallt.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük