fbpx

Talpreflexzóna-masszázs – enyhülés akár saját kezűleg

A talpon lévő reflexpontokat stimulálja egy terapeuta.

A talpreflexzóna-masszázs ma a legismertebb módszerek közé tartozik a relaxációs terápiák területén. Helytelen volna azonban kizárólag relaxációs módszernek tekinteni.

Ez a masszázstípus is – ahogy sok más módszer, amelyeknél meghatározott pontokat stimulálnak az emberi testben – az ázsiai térségből származik. Ismert például Indiából, de a hagyományos kínai medicinából is. A módszer elvei azon alapulnak, hogy az emberi talpon számos reflexpontok találhatók, amelyek a szervezet egy-egy területével, egy-egy szervével vagy más elemével vannak összeköttetésben energiapályákon keresztül. Csupán stimulálni kell ezeket a pontokat nyomással vagy masszírozással, hogy lazító vagy gyógyító hatást érjünk el a test megfelelő területén.

Így a talpreflexzóna-masszázst sokféle, úgynevezett civilizációs betegségnél alkalmazhatjuk. Különösen a pszichoszomatikus panaszoknál, amelyek például a stressz révén fokozottan jelentkeznek, bizonyult ez a masszázs nagyon jó relaxációs módszernek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az alternatív gyógyászat ugyanakkor sok egyéb hatást is tulajdonít a talpreflexzóna-masszázsnak. Eszerint például a hátpanaszok a talp gerincoszloppal és a hát izomcsoportjaival összefüggő pontjainak célzott nyomásával enyhíthetők, vagy akár teljesen gyógyíthatók. A modern orvostudomány ezen a területen szkeptikus, abban azonban egyetértés van, hogy a talpmasszázs a szervezetben előforduló enyhe panaszoknál eléri hatását. A talpon lévő reflexpontok stimulációjával például serkenthető a szív- és érrendszer, javítható a vérkeringés, és elősegíthető a méreganyagok kiválasztódása a szervezetből. Így ez a masszázsforma hatékonyan támogatja a hagyományos kezelési módszereket is.

A talpreflexzóna-masszázs elvei ősrégiek. Már az ókorban abból indultak ki, hogy a mezítlábas futás bizonyos talajokon kedvez az egészségnek. Alapjában véve a Kneipp-féle vízben járás sem más, mint egy talpreflexzóna-masszázs más pozitív hatásokkal összekötve, amelyeket például a hideg víz vált ki.

Ebben a masszázsban az a jó, hogy ennek a terápiaformának a végzéséhez nincs szükség szakemberre, illetve terapeutára. A bárhol elérhető talpreflexzóna-térképek alapján magunk is tájékozódhatunk a talp egyes pontjairól, és végül elvégezhetünk magunkon egy talpreflexzóna-masszázst.

 1. nagyidai miklosne

  Az általános leírást megtaláltam. Konkrétan a talppontok megjelölését szeretném tudni. Erről volt egy füzetem “anno” valakinek kölcsön adtam, azóta nem tudom beszerezni ezt a “füzetet”. Köszönöm a segítséget.

 2. Mátyás Vilmos

  A talpmasszázs jótékony hatását saját testemen tapasztaltam meg. Egyik alkalomkor elkísértem a feleségemet a csatkovácshoz, hogy a kimozdult gerincét helyrerakják. Amíg őt kezelték, a csontkovács felesége felajánlott egy talpmasszázst. Kezdetben idegenkedtem tőle, de mivel rossz alvó vagyok,beadtam a derekam. Pár perc talpmasszázs után békésen elaludtam, és pihenten ébredtem. Azóta rendszeresen igénybe veszem ezt a kellemes kezelést. Feleségem megtanulta ezt a kíméletes technikát, azóta rendszeresen alkalmazza a talpaimon. Amikor neki vannak panaszai, a reflexpontokat mutató képeket nézve, jómagam is talpmasszázzsal könnyítek az ő panaszain.
  Nagyon hatásos!

 3. Marsi Imréné

  Reflexológusként ajánlom !

  Ha lehetséges, végezzen el alapfokú tanfolyamot ! A terápia, valóban nagyon hatásos, kíméletes.
  De: Itt is vannak szabályok ! Nem elég a ” pontok ismerete ” !
  Tudni kell azt,kit lehet,és kit nem ! A masszázs erőssége, iránya, szóval, hosszú a lista ! Bemelegítéssel kezdünk,hideg talpat,áldott állapotban lévőt, rákos személy4 TILOS ! ETIKAI KÓDEX ! BETARTANDÓ !!..

 4. Pingback: Távol-keleti gyógyászat: inkább megelőzni, mint gyógyítani | Gyógyszer Nélkül

  1. Önmagában az időskor nem akadály, inkább bizonyos egészségi állapotokban ellenjavallt.

 5. Török Zsolt

  73 éves vagyok, 9 hónapja kezdődött anginás tüneteimből decemberben szívkoszorúér elzáródást, továbbá másik ágban szűkületet állapítottak meg, érfestéses röntgennel. Sztentet nem lehet betenni.
  Felírt gyógyszereket kell szednem (sztatint, protonpumpa gátlót elhagytam, helyettük nattokináz, tigrisfű és pycnogenol) amelyeket kiegészítek vitaminokkal, egyéb speciális táplálék-kiegészítőkkel.
  Egy hete jelentkezett az egyre erősebb fájdalom a bal talpamban, elvileg a szív reflexzónában. Neki eshetek magam is valami gyógyolajjal, vagy előbb vegyek képzett talpmasszőrnél egy-két tréninget? Szíves válaszukat várva, üdvözlettel.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük