fbpx

Távol-keleti gyógyászat: inkább megelőzni, mint gyógyítani

Kínai gyógynövényekből készült teák különféle poharakban, a terítőn kínai írásjelek.

Napjainkban egyre nő az érdeklődés az ázsiai gyógyászat művészete iránt. „Gyógyszert alkalmazni egy betegség kitörése után olyan, mintha akkor kezdenénk el ásni egy kutat, amikor megszomjaztunk” – tartja egy ókori kínai bölcsesség. A több mint 2000 éves írás tükrözi az akkori medicina alapvető változását, amely egyre inkább a természeti törvények megfigyelésére támaszkodott, és a gonosz szellemeknek, démonoknak egyre kevésbé tulajdonított jelentőséget a betegségek keletkezésében. Ebben az időben vezették be a megelőzés és a kezelés új módszereként az akupunktúrát is.

Az ázsiai gyógyítás művészetének mottója így hangzik: jobb megelőzni, mint gyógyítani. Felfogásuk szerint a betegségek sok különböző testi és lelki, belső és külső tényezőn alapulnak. Mivel a test és a lélek az ázsiai hagyományokban nem különül el olyan élesen, mint a nyugati gondolkodásban, a betegek ezt a látásmódot érzik inkább átfogónak, holisztikusnak. Gyakran jobban érzik magukat azoknál a terapeutáknál, akik sokszor több időt fordítanak rájuk, mint egy átlagos orvos. Ez jellemzi többnyire azokat a gyógyítókat, akik nyugaton ázsiai módszerekkel dolgoznak.

A nyugati betegek különféle okokból használják az ázsiai gyógymódokat. Egyesek betegségek megelőzésére, kezelésére vagy a rehabilitáció támogatására veszik igénybe azokat, míg mások ily módon keresik a wellnessélményt vagy a spiritualitást.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A határok elmosódnak

Ázsiai gyógyászat ról azonban nem beszélhetünk önmagában. Sem földrajzi, sem történelmi vagy kulturális értelemben nem lehet ugyanis világos határokat húzni. Sok minden, ami európainak látszik, ázsiai gyökerekkel rendelkezik és fordítva. Továbbá az ázsiai civilizációk is átvettek egymástól dolgokat, mint például a kínai-japán hagyomány és az ősi indiai ájurvéda. Érdemes több távol-keleti gyógymódot is kipróbálni, hogy megtudjuk, melyik áll hozzánk legközelebb.

  1. Pingback: Orvosságok Távol-Keletről | Gyógyszer Nélkül

  2. Pingback: Az egyik legősibb gyógymód az ájurvéda | Gyógyszer Nélkül

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.